Viola
-6 °C
-2 °C

A Pfizer 60 milliárd dollárt ad vetélytársáért

2002.07.15. 11:36
Az amerikai Pfizer Inc. gyógyszergyár részvénycserével megveszi svéd vetélytársát, a Pharmacia Corp.-ot - jelentette a The New York Times és a Wall Street Journal hétfőn. Az ügylet - amelyet várhatóan ma jelentenek be - értéke 60 milliárd dollár.
Az egyesülésből évi 48 milliárd dolláros forgalmú vállalat teremtődik, számos, világszerte ismert és használt gyógyszerrel, és megerősíti a Pfizer első helyét az amerikai gyógyszergyárak sorában, és első helyre juttatja Európában, Japánban és Latin-Amerikában is.

A Pfizer 1,4 saját részvényt ad minden egyes Pharmacia-részvényért. Ez 45,08 dollárt ér Pharmacia-részvényenként, a Pharmacia pénteki záróárához képest 38 százalékos felárral. Az új vállalat 77 százaléka lesz a Pfizer részvényeseié. A Pfizer legutóbb, 2000. februárban, a Warner-Lambert Co. gyógyszergyárat vásárolta fel, 114 milliárd dollárért.

A legnagyobb ajánlat az idén

A Pfizeré az idei legnagyobb felvásárlási ajánlat a világon. Az idén, a rossz tőzsdemenet és a gyenge vállalati eredmények miatt, erősen csökkent az egyesülési kedv: a cégegyesülések és felvásárlások értéke az első félévben 50 százalékkal kisebb volt a világon, mint a tavalyi első félévben - jegyezték meg a lapok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!