Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Újabb pénzügyi guru tűnt el, pénzzel együtt

2009.01.17. 19:33
Eltűnt egy amerikai befektetési alap vezetője, akin több százmillió dollárt keresnek ügyfelei. A 75 éves Arthur Nadel a Reuters híre szerint legalább 350 millió dollárt kezelt. Nadelt szerdán látták utoljára, azt nem tudni, hogy eltűnése összefüggésben lehet-e azzal, hogy nem tud elszámolni a rá bízott pénzzel. Ha igen, akkor néhány héten belül ez lehet a második befektetői botrány: a közelmúlt az 50 milliárd dollárt eltüntető Bernard Madoff csalása derült ki.

Rendőrök keresik a 75 éves Arthur Nadelt, a sarasotai befektetési alapkezelőt szerda óta nem látták, eltűnését családja jelentette be – írja a Reuters. A rendőrség nemcsak az üzletember, hanem több százmillió dollár eltűnését is vizsgálja, közölte a hírügynökség.

A Reuters szerint eddig Nadel legalább öt ügyfele fordult a sarasotai rendőrséghez. Ők Nadel befektetési alapjaiban alapjaiban tartották a pénzüket, ám a befektetésüket nem kapták vissza. A Sarasota Herald Tribune azt írta, hogy a befektetők legalább 350 millió dollárt keresnek az üzletemberen. A Reuters szerint az alapokban összesen több százmillió dollárt forgatott a pénzügyi gurunak tartott Nadel.

Az eltűnt pénzek miatt indult hatósági vizsgálat épp egy hónapja kezdődött, nagyjából akkor, amikor a rendőrök letartóztatták Bernard Madoff New York-i menedzsert, aki pilótajátékban kezelte, a Ponzi-tervenk nevezett rendszer szellemi atyjaként és irányítójaként üzletfelei pénzét, és a gyanú szerint 50 milliárd dollárt tüntetett el.

A család szerint Nadel szerdán azt mondta, hogy munkába indul, azóta nem látták. Kiszivárgott hírek szerint a házában találtak egy feljegyzést, amely szerint öngyilkosságra készül, mert elbukta az ügyfelei pénzét. Ezt az értesülést azonban a helyi seriffi hivatal nem erősítette meg.

Nem Nadel lenne az első megbukott üzletember, akit öngyilkosságba kerget a pénzügyi összeomlása. Január elején a tavaly még világ 94. leggazdagabb embereként számon tartott Adolf Merckle vetette magát vonat elé, miután sok százmillió eurót elbukott azzal, hogy tavaly októberben a Volkswagen-részvények esésére játszott, ám az árfolyam emelkedett. Ugyanezen a napon lett öngyilkos Steven Good, egy jelentős amerikai ingatlanértékesítő cég elnök-vezérigazgatója, míg Thierry de la Villehuchet, az Access International alapkezelő francia társalapítója nem sokkal karácsony előtt követett el öngyilkosságot, miután 1,5 milliárd eurót veszített Bernard Madoff New York-i üzletember piramisjátékában.