Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Rekordot döntő Philips-veszteség

2002.02.07. 11:17
A holland cégcsoport csütörtökön 2,6 milliárd eurós éves veszteségről számolt be. Ez a Philips történetének legrosszabb eredménye, miközben a cég illetékesei a 2002-es évvel kapcsolatban sem túl derűlátóak.
A veszteség nagyobb a 2,3 milliárd eurós elemzői konszenzusnál, és jóval komolyabb a cég által jósolt hatszázmillió eurónál - közölte a Financial Times. Európa legnagyobb elektronikai gyártója 1996 óta először kénytelen veszteséget elkönyvelni - 2000-ben a vállalat nyeresége még 9,6 milliárd euróval rekordot döntött.

Ez az év sem lehet sokkal jobb

A cég közleménye az it- és telekom-piac válságát okolta a rossz eredményért. "Bár ezek a piacok tavaly valószínűleg elérték a mélypontot, feltehetően az idei évre sem várhatók sokkal jobb feltételek" - teszi hozzá a közlemény.

Csökkenő forgalom

A Philips eladásai tizenöt százalékkal, 32,3 milliárd euróra estek. Az elektronikai üzletág negyedik negyedévi forgalma 19 százalékkal, 3,25 milliárd euróra zuhant -- a cég szerint elsősorban az amerikai kereslet csökkenése miatt. A félvezető üzletág forgalma 25 százalékkal, 4,4 milliárdra euróra esett.