Jenő
-3 °C
6 °C

Rekordot döntő Philips-veszteség

2002.02.07. 11:17
A holland cégcsoport csütörtökön 2,6 milliárd eurós éves veszteségről számolt be. Ez a Philips történetének legrosszabb eredménye, miközben a cég illetékesei a 2002-es évvel kapcsolatban sem túl derűlátóak.
A veszteség nagyobb a 2,3 milliárd eurós elemzői konszenzusnál, és jóval komolyabb a cég által jósolt hatszázmillió eurónál - közölte a Financial Times. Európa legnagyobb elektronikai gyártója 1996 óta először kénytelen veszteséget elkönyvelni - 2000-ben a vállalat nyeresége még 9,6 milliárd euróval rekordot döntött.

Ez az év sem lehet sokkal jobb

A cég közleménye az it- és telekom-piac válságát okolta a rossz eredményért. "Bár ezek a piacok tavaly valószínűleg elérték a mélypontot, feltehetően az idei évre sem várhatók sokkal jobb feltételek" - teszi hozzá a közlemény.

Csökkenő forgalom

A Philips eladásai tizenöt százalékkal, 32,3 milliárd euróra estek. Az elektronikai üzletág negyedik negyedévi forgalma 19 százalékkal, 3,25 milliárd euróra zuhant -- a cég szerint elsősorban az amerikai kereslet csökkenése miatt. A félvezető üzletág forgalma 25 százalékkal, 4,4 milliárdra euróra esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?