Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Altria lett a Philip Morrisból

2003.01.27. 16:58
A Philip Morrisnál már több mint egy éve felvetődött a névváltoztatás lehetősége. A cég hétfőn jelentette be, hogy a kérdés eldőlt, az új név az Altria.
A New York-i székhelyű Philip Morris-csoport, amely már 2001. novemberben javasolta a névváltoztatást, azért váltott, mert azt szeretné, hogy "az anyavállalat neve jobban tükrözze az anyacég és a működő egységek közti különbséget". Az Altria nevet a latin "altus"-ból származik, amelynek jelentése: magas. A cég ugyanis saját bevallása szerint "csúcsteljesítményt tükröző" nevet akart.

Philip Morris és Kraft Foods

Ezzel a Philip Morris U.S.A. és a Philip Morris International dohánycég, a Kraft Foods Inc, élelmiszeripari vállalat, a Maxwell House kávé és több más cég anyavállalata mostantól az Altria Group Inc. nevet viseli.

A Kraft Foodsban az Altriának 84 százalékos részesedése van, továbbá 36 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a SABMiller Plc-ben, a világ második legnagyobb serfőzdéjében is.

Marad a tőzsdei rövidítés

Az Altria részvényei a New York-i tőzsdén továbbra is a Philip Morris ismert "MO" jelképével kereshetők. Pénteken a részvények 38,90 dolláron zártak, az előző naphoz képest változatlanul. A papírok ötvenkét heti csúcsa 42,09, mélypontja 37,77 dollár volt, ez év eleje óta 4,02 százalékot vesztettek értékükből. Az Altria-csoport tavalyi negyedik negyedéves eredményeit szerdán teszi közzé.