Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Tízéves a közös európai piac - a jelek szerint működik

2003.01.10. 10:52
Többmillió új munkahelyet teremtett és sok százmilliárdos növekedést hozott a közös európai piac kerek egy évtizede. Az 1992 végén megalakult gazdasági közösség a jelek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
- Az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia részvételével, 1992 végén létrejött közös piaci kezdeményezés átalakította Európát, több millió munkahelyet hozott létre és több százmilliárd euró értékű növekedést eredményezett - nyilatkozta Frits Bolkestein, az EU belső piaci biztosa az évforduló alkalmából.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a közös piac 2,5 millió új munkahelyet teremtett, s 1,8 százalékot - 164,5 milliárd euró értékű termelésnövekedést - adott hozzá a térség államainak GDP-jéhez, így 1992 óta összesen 877 milliárd euró értékű növekedést eredményezett.

Nem kielégítő az EU jogszabályok alkalmazása

Bolkestein szerint tévedés lenne azt hinni, hogy a közös piac alakítása, fejlesztése befejeződött. Ennek oka főként az, hogy a tagországok nem tesznek eleget kötelezettségeiknek. Jelenleg a biotechnológiai szabadalmaktól a civil használatra szánt robbanóanyagokig terjedő témakörökben közel 1500 jogsértési, visszaélési ügy hever Frits Bolkestein asztalán.

A tagországoknak egyelőre nem sikerült teljesíteniük a bizottság célját, miszerint 1,5 százalék alatt kell maradnia azon jogszabályok arányának, amelyeket egy adott ország a közösség döntése ellenére nem érvényesít. A tényleges arány 2,1 százalék körülire tehető, míg Franciaország, Görögország és Portugália esetében a 3 százalékot is meghaladja az elmaradás.

Sok döntést, még mielőtt jönnek az újak

A biztos emlékeztetett, hogy akadnak, akik csökkenteni szeretnék az EU kormányának "méretét" és hatáskörét. Ő azonban úgy véli: a bizottságot inkább erősíteni kellene, ez szolgálná az EU-tagállamok érdekét.

Frits Bolkestein derűlátóan nyilatkozott az EU-bővítés várható hatásairól, szerinte a 2004-es látványos méretű bővítés "második termést" hozhat az uniónak. Ugyanakkor lehetséges veszélyként vetette fel a 25 tagú közösség "felaprózódását". Figyelemre méltó, hogy véleménye szerint az Európai Bizottságnak a bővítési menetrendtől függetlenül egy egész sor vitás törvénytervezetet kellene megtárgyalna a következő félév során - tehát még azelőtt, hogy az újak érdemben érvényesíteni tudnák szándékaikat.