Iván
21 °C
39 °C

A pénzpiac is örül Szaddám elfogásának

2003.12.14. 18:06
Szakértők szerint a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékeket ért szabotázsakciók, ami kedvezően befolyásolhatja az olaj árát. A Barclays Stockbrokers szerint hétfőn a legnagyobb növekedéssel az amerikai és a brit piacok reagálnak az elfogás hírére. Erősödött az iraki dinár.
Elemzők arra számítanak, hogy Szaddám Huszein vasárnap bejelentett elfogásának a hírére hétfőn emelkedéssel reagálnak a világ értékpapírpiacai és erősödik a dollár. A kőolaj ára minden bizonnyal csökken, viszont az arany ára valószínűleg alig mozdul majd el az elmúlt napokban elért szintről.

Komoly kiadások

A Commonwealth Bank of Australia vezető elemzője azt mondta, hogy Huszein letartóztatása egyértelműen dollárerősítő, de más szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a dollár drágulása kérész életű lehet, miután az amerikai kormány - bár szavakban az erős dollárpolitika híve - valójában kedvezőnek tartja a dollár gyengülését, ami élénkíti az amerikai exportot és mérsékli az importot.

A Royal Bank of Scotland egyik stratégiai elemzője arra számít, hogy hétfőn az euró akár 1,21 dollár körüli szintre is süllyedhet a pénteki New York-i 1,2290 dollárról. A szakértők többsége szerint a részvénypiacok hétfőn emelkedéssel indítanak, különösen azután, hogy pénteken az amerikai DJIA és a hongkongi Hang Seng index egyaránt idei csúcson zárt. A vezető európai részvényeket tömörítő FTSE Eurotop 300 index szintén közel éves csúcson fejezte be a pénteki napot.

A Barclays Stockbrokers egyik szakértője szerint a volt iraki vezető elfogására hétfőn a legnagyobb növekedéssel az amerikai és a brit piacok reagálnak, miután az Irak elleni háború e két ország számára komoly kiadásokat jelentett és jelent mind a mai napig. A vasárnap nyitva tartó izraeli értéktőzsde Tel Aviv25 mutatója közel 3 százalékos, a kairói Hermes index 2,4 százalékos emelkedéssel reagált Huszein elfogására.

A kőolaj lélektani ára

Szakértők rámutattak arra, hogy Huszein letartóztatása lélektanilag befolyásolja majd hétfőn a kőolaj árát; sokan úgy vélik ugyanis, hogy a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékek elleni szabotázsakciók és ezzel lehetővé válik, hogy meginduljon az északi, kirkuki területekről a törökországi Ceyhan kikötőig tartó vezetéken az export, amely a háború vége óta száraz, mert állandóan javítani kell a terrortámadások okozta hibákat. A vezetéken a háború előtt napi 800 ezer hordó kőolajat exportált Irak, amelynek a jelenlegi kivitele napi 1,5 millió hordó, ami a déli, bászrai mezőkről származik.

Erősödött az iraki dinár

Erőteljesen nőtt az iraki dinár árfolyama vasárnap a kuvaiti dinárhoz képest Huszein elfogásának a hírére a kuvaiti tőzsdén kívüli devizakereskedésben. Az Irakban közelmúltban bevezetett új 25 ezer dináros bankjegy árfolyama a kuvaiti OTC piacon 6,25-7,5 kuvaiti dinárra erősödött a volt iraki vezető letartóztatásának bejelentése előtti mintegy 4 kuvaiti dinárról. Az új 25 ezer dináros bankjegyen már nincs rajta Huszein arcképe. A kuvaiti hatóságok még néhány hónappal ezelőtt is tiltották az iraki dinárral való kereskedést.