Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Csirkevisszahívás az Egyesült Államokban

2002.10.14. 11:16
Tizenkét és fél millió kilogramm húskészítményét kénytelen visszahívni a Pilgrim's Pride, miután az Egyesült Államok északkeleti államaiban 23 ember halt meg lisztériafertőzés miatt. Ez a legnagyobb ételvisszahívás az USA történetében.
Az élelmiszeripari cég először csak 134 ezer kilónyi termékét hívta vissza, de miután az egyik lisztéria-teszt eredménye pozitív lett, a cég úgy döntött, hogy a philadelphiai gyárában május óta készített, Wampler Foods márkanévvel forgalomba hozott összes termékét visszarendeli.

Listeria monocytogenes
A lisztériabaktérium jelen van az emberi, állati szervezetben, a növényekben, sőt a talajban is. A megbetegedésben nagy szerepe van a legyengült immunrendszernek - öregek, kisgyermekek, vagy terhes anyák könnyebben megbetegszenek. A tünetek az influenza tüneteire emlékeztetnek (hidegrázás, láz, hányás), de súlyos szövődményei (például agyhártyagyulladás) lehetnek. A lisztéria vetélést is okozhat. A baktérium nagy mennyiségben fordulhat elő rossz minőségű ivóvízben, pasztörizálatlan tejben, nyers húsban, nyers zöldségben.

Nem igazolt a kapcsolat

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint eddig 120 ember betegedett meg és 23 ember halt meg a fertőzésben, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a megbetegedéseket mi okozta. A minisztérium és a cég szóvivője egyaránt hangsúlyozta, hogy egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy a Pilgrim's Pride pulyka-, és csirkekészítményei okozták a fertőzést.

A Pilgrim's rekordot dönt

Az eddigi legnagyobb ételvisszahívás Hudson Foods nevéhez fűződik: a cég 1997-ben 11,3 millió kilogramm húspogácsát hívott vissza, miután Coloradóban 15 ember betegedett meg az E. coli baktériumtól. Három hónappal ezelőtt a ConAgra Beef szintén E. coli fertőzéstől tartva 8,6 millió kilogramm marhahúskészítményét rendelte vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!