Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kalózkodással vádolják a McDonald'st

2007.10.09. 11:10
Egy dán bútorgyártó azzal vádolja a McDonald'st, hogy szerzői joggal védett székei helyett olcsó másolatokat vásárol. A gyorsétteremlánc elismerte, hogy rendelt hasonló és olcsó székeket, de szerintük nem tettek semmi rosszat.
The Egg

Egy dán bútorgyártó cég kalózkodással vádolja a McDonald'st. A világ legnagyobb gyorsétteremlánca a Fritz Hansentől rendelt székeket az európai éttermek átalakításához – olvasható a Telegraphban. A székeket még a híres tervező, Arne Jacobsen készítette, kifejezetten ennek a gyártónak a megbízására, ezek közé tartozik az Egg és a Swann márka is.

Ezekből a dizájnokból rendelt a McDonald's, hogy felújítsa európai éttermeit. A Fritz Hansen szerint azonban a cég néhány éttermébe olcsó másolatokat tesz. Éppen ezért bejelentették: azonnal felfüggesztik a szállítást. "Nem tudunk olyan céggel együttműködni, amely nem tartja tiszteletben a szerzői jogokat" – nyilatkozta a Fritz Hansen igazgatója. Még akkor is leállítják a szállítást, ha ez milliós veszteségeket okoz nekik, mondták.

A McDonald's elismerte, hogy néhány éttermet nem az eredeti székekkel rendezett be. Azt mondják, hasonló kinézetű, de sokkal olcsóbb székeket vásároltak, ugyanakkor szerintük nem cselekedtek helytelenül.

The Swan

Lorraine Homer, a gyorsétteremlánc szóvivője elmondta, hogy rendeltek Arne Jacobsen-székeket és emellé olcsóbbakat is. A szóvivő szerint az Arne Jacobsen székek szerzői joga már 1983-ban lejárt.

Nem ez az első alkalom, hogy a dánok felszólalnak a hamisítványok ellen. A másolatok többsége Ázsiából érkezik, de a cég gyanúja szerint ennél közelebb is gyártanak klónokat – írja a Copenhagen Post. Idén márciusban például 16 konténernyi Kínából érkezett másolatot foglaltak le a hatóságok, amelyek értéke több mint 30 millió dán korona (egymilliárd forint) volt. Maga a hamisítás évente óriási veszteséget okoz a Fritz Hansennek.