Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kalózkodással vádolják a McDonald'st

2007.10.09. 11:10
Egy dán bútorgyártó azzal vádolja a McDonald'st, hogy szerzői joggal védett székei helyett olcsó másolatokat vásárol. A gyorsétteremlánc elismerte, hogy rendelt hasonló és olcsó székeket, de szerintük nem tettek semmi rosszat.
The Egg

Egy dán bútorgyártó cég kalózkodással vádolja a McDonald'st. A világ legnagyobb gyorsétteremlánca a Fritz Hansentől rendelt székeket az európai éttermek átalakításához – olvasható a Telegraphban. A székeket még a híres tervező, Arne Jacobsen készítette, kifejezetten ennek a gyártónak a megbízására, ezek közé tartozik az Egg és a Swann márka is.

Ezekből a dizájnokból rendelt a McDonald's, hogy felújítsa európai éttermeit. A Fritz Hansen szerint azonban a cég néhány éttermébe olcsó másolatokat tesz. Éppen ezért bejelentették: azonnal felfüggesztik a szállítást. "Nem tudunk olyan céggel együttműködni, amely nem tartja tiszteletben a szerzői jogokat" – nyilatkozta a Fritz Hansen igazgatója. Még akkor is leállítják a szállítást, ha ez milliós veszteségeket okoz nekik, mondták.

A McDonald's elismerte, hogy néhány éttermet nem az eredeti székekkel rendezett be. Azt mondják, hasonló kinézetű, de sokkal olcsóbb székeket vásároltak, ugyanakkor szerintük nem cselekedtek helytelenül.

The Swan

Lorraine Homer, a gyorsétteremlánc szóvivője elmondta, hogy rendeltek Arne Jacobsen-székeket és emellé olcsóbbakat is. A szóvivő szerint az Arne Jacobsen székek szerzői joga már 1983-ban lejárt.

Nem ez az első alkalom, hogy a dánok felszólalnak a hamisítványok ellen. A másolatok többsége Ázsiából érkezik, de a cég gyanúja szerint ennél közelebb is gyártanak klónokat – írja a Copenhagen Post. Idén márciusban például 16 konténernyi Kínából érkezett másolatot foglaltak le a hatóságok, amelyek értéke több mint 30 millió dán korona (egymilliárd forint) volt. Maga a hamisítás évente óriási veszteséget okoz a Fritz Hansennek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!