Piroska
3 °C
3 °C

Lemondott a SEC elnöke

2002.11.06. 11:24
Öt évvel mandátumának lejárta előtt kénytelen volt lemondani az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) elnöke, Harvey Pitt. Abba bukott bele, hogy olyan emberrel vizsgáltatta volna a nagy cégek könyvelési csalásait, aki korábban maga is belekeveredett egy ilyenbe.
Még csak egy évet húzott le hat éves hivatali idejéből Pitt, ám belebukott abba, ami nevét világszerte ismertté tette, vagyis a könyvelési csalásokba.

Elfogult felügyelők

Vesztét konkrétan az okozta, hogy lobbizásával elnöki széket juttatott a nemrég alapított országos könyvviteli felügyeletnél William Websternek, az az FBI egykori igazgatójának. Csakhogy saját kollegái, a SEC igazgatótanácsának tagjai előtt is eltitkolta, hogy Webster korábban annak a US Technology nevű cégnek a könyvelését felügyelte, amely ellen eljárás folyik könyvviteli csalások miatt.

Sokakat felháborított, hogy a botrány kitörése után Pitt képmutató módon belső vizsgálatot rendelt el az éppen általa belobbizott Webster kinevezésének körülményeiről.

Ő is vizsgált könyvet

A demokraták egyébként már egy hónapja kérték Bush elnököt, hogy távolítsa el Pittet. A SEC vezetője ugyanis a kinevezése előtti években a "másik oldalon állt", vagyis nagy könyvvizsgáló cégek ügyvédje volt. A demokraták szerint emiatt többször is behódolt a könyvvizsgálók érdekcsoportjának, gyengítve ezzel a "kreatív könyvelés" elleni kormányzati fellépést.

Nem akar teher lenni

Pitt közép-európai idő szerint szerda hajnalban közölte Bush-nak írott levelében, hogy távozik posztjáról, amint sikerül megoldani a zökkenőmentes utódlást. Pitt elismerte, hogy az elnöki időszakát kísérő viharok megnehezítették a testület feladatainak ellátását, s mivel nem akar teher lenni sem a SEC-en, sem a Fehér Házon, inkább félreáll, mert "ez szolgálja legjobban mindenki érdekét".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!