Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tőzsdére megy a Plaza Centers

2006.10.03. 08:24
A magyar ingatlanpiacon is meghatározó jelentőségű izraeli cég papírjait a londoni börzére vezetik be. A részvényeket intézményi befektetőknek adnák el, a pluszbevételből új beruházásokat indítanának.

Nyilvános részvénykibocsátásra készül a fő tevékenységeként bevásárlóközpontok építésével foglalkozó izraeli Plaza Centers (PC) csoport. A mintegy tíz éve hazánkban is aktív társaság a Londoni Értéktőzsdére lépne be a közeljövőben.

Intézményi befektetőket keresnek

A részvényeladásból származó forrásokat a vállalat a jelenlegi projektek befejezésére és további beruházások indítására fordítaná. A PC a mellett, hogy szeretne megjelenni új országokban, tevékenységét is bővítené az elkövetkező években. A csoport elsősorban ausztrál, ír, japán és dél-afrikai intézményi befektetőknek értékesítené a papírjait – derül ki a cég tegnap nyilvánosságra hozott tájékoztatójából.

A vállalat a következő néhány évben évente négy-öt új bevásárlóközpontot szeretne építeni, elsősorban Kelet-Közép-Európában és Dél-Indiában. Régiónkban különösen nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a cseh-, a lengyelországi, a romániai és a szlovákiai terjeszkedésre, de folytatják a tevékenységüket hazánkban is.

Nemcsak új építésű plázák felhúzásával foglalkoznak azonban a következő esztendőkben. Szeretnének régi, rosszabb állapotú bevásárlóközpontokat is vásárolni, azokat felújítanák, s néhány éven belül jóval magasabb áron eladnák.

Övék lesz az Álomsziget is

Tevékenységi körét is szélesítené a társaság a tőzsdei megjelenést követően: a bevásárlóközpontok létesítésén túl komplexebb projektekben is szívesen részt venne. Lakó- és irodaépületek mellett szállodák építését is tervezi, de nem riad vissza egy olyan összetett beruházástól sem, mint például az Óbudai-sziget déli részén megvalósuló Álomsziget projekt.