Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nevet változtat a Philip Morris

2001.11.16. 09:59
A latin 'altus' - jelentése: magas - szóból képzett Altria Group lesz a főként cigarettáiról ismert, de élelmiszeriparban is utazó Philip Morris konszern új neve, ha a részvényesek is úgy akarják. Az első jelentések szerint a közönség megosztottan fogadta a fantáziadús elnevezést, ami Gazdasági Rovat elemzői szerint arra utal, hogy a Kapitalista Paradicsomból nem veszett ki végképp a józan ész.
Kétféle magyarázatot adott a sajtónak Steven Parrish, a konszern alelnöke a váltás okáról. Az egyik szerint az új névvel a vállalatcsoport "csúcs" teljesítményére akartak utalni. (Erről a most futó sajtos-hegymászós chipsreklám jutott eszünkbe, ahol a rosszarcú bróker lenyomja a hegyre igyekvő agyátültetett extrémsportost és elszomorodtunk. Ugyanakkor elismeréssel adózunk a nagyvállalat kifinomult, művelt, mondjuk ki: lateiner vásárlói körének, amely vad fogyasztásba kezd egy jól eltalált latin szó olvastán.)

Latinul ugyan remekül tudnak, ám tájékozatlanok

A másik magyarázat szerint az átlagos fogyasztó azt tudja a Philip Morrisról, hogy cigarettagyár, esetleg annyit, hogy van érdekeltsége az étel-és italbizniszben is, de azt nem, hogy például a Kraft Foods többségi tulajdonosaként igazi élelmiszeripari nagyágyú. Ebből a névből viszont nyilvánvalóan süt, hogy csakis egy élelmiszeripari nagyágyúé lehet - kommentált Szemantikai Külső Munkatársunk.

Sár freccsent volna a zászló selymére?

A nálunk is rosszindulatúbbak - nincsenek kevesen - ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy a névváltoztatás összefüggésben lehet a vállalatcsoport dohányrészlege ellen indított számos kártérítési perrel. Ezt a gyanút erősíti, hogy az új cégnevet éppen a "Great American Smokeout" elnevezésű emléknapon dobták be a köztudatba. Ezt az Amerikai Rák Társaság szervezi 25 éve, hogy bátorítsa a leszokni vágyó dohányosokat.

Parrish cáfolta, hogy a névváltoztatás összefüggésben állna a dohányperekkel, illetve hogy előszele lenne a cigaretta-, sör- és élelmiszerágazat szétválasztásának.

A PM székhelye Virginia államban van. A helyi törvények szerint a névváltoztatáshoz a részvényesek többségének egyetértésére van szükség a 2002 áprilisában rendezendő közgyűlésen.

Nem lesz Kossuth-címer

A cégvezetés azt állítja, a változtatás ötlete akkor merült fel bennük, amikor megvásárolták a Nabiscót, a Kraft Foods élelmiszeripari óriás érdekeltségét. A részvényesek elé kerülő javaslat szerint a dohányipari Philip Morris USA és International, az élelmiszeripari Kraft, illetve a sörgyártó Miller Brewing Co. megtarthatják nevüket, a központi holding viszont Altriára latinosít.

A konzervatív nikotinfüggők pedig tüdőkapacitásuktól függően fellélegezhetnek: a cigisdobozokon megmarad a koronás-kétlovas címer.