Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Európa a pénzmosók paradicsoma

2005.08.16. 11:35
Továbbra is akadozik az unióban a pénzmosási ügyek felderítését célzó együttműködés. Jogszabályokban nincs hiány e téren (nemrég már a harmadik pénzmosás elleni irányelvet fogadták el a huszonötök), ám a tényleges együttműködést, a tagállamok közötti adatcserét még mindig sok tényező hátráltatja.
Ken Farrow, a londoni rendőrség gazdasági osztályának távozó vezetője nemrég egy interjúban kijelentette: bár Nagy-Britannia az EU tagja, a brit hatóságok előbb kapnak segítséget a pénzügyi bűncselekmények felderítéséhez amerikai partnereiktől, mint az európaiaktól.

Átutalás egy nap, ellenőrzés fél év alatt

A rendőrtiszt szerint abszurd, hogy míg egy London-Frankfurt közötti pénzátutalás egy nap alatt megvalósul, a nyomozóknak fél évükbe is beletelik, hogy egy ilyen tranzakció vizsgálatához megszerezzék a szükséges engedélyeket. A rendőri szervek mindent megtesznek a helyzet javításáért, ám a tagországok közötti politikai viták hátráltatják munkájukat. Az együttműködés hiányára panaszkodik Max-Peter Ratzel, az Europol áprilisban hivatalba lépett új igazgatója is. Az 1999-ben létrehozott, mintegy 500 fős uniós nyomozó szerv alapvetően a tagországok adatszolgáltatására van utalva, és ennek színvonalán még jócskán volna mit javítani.

A gondokat szaporítja, hogy egyes országok a saját jogszabályaikkal sem lépnek fel elég szigorúan a pénzmosók ellen. Németországban például az ilyen tevékenységen rajtakapott vállalkozásokat nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni; a természetes személyeket lehetőség van szabadságvesztéssel sújtani, ám a gyanús eredetű pénz lefoglalása ilyenkor is nagy nehézségekbe ütközik.

Szerencsére a pénzmosás elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó bankok komolyan veszik feladataikat. Az európai hitelintézetek komoly öszszegeket áldoznak a gyanús esetek felderítésére, és ezeket ezerszám jelentik a hatóságoknak - összegzi a Handelsblatt. Nem csoda, hogy a legfrissebb uniós direktíva is a bankok együttműködésére épít. A jogszabály lényege, hogy az eddiginél is mélyrehatóbban vizsgálják a szerteágazó cégcsoportoktól származó pénzek eredetét.

Az ügyfelek ügyfeleit is ismerni kell

Az eddigi jelszó - miszerint "ismerd ügyfeledet!" - helyett most már az ügyfelek ügyfeleit is ismerniük kell a hitelintézeteknek. A tervek között szerepel a pénzátutalások során a feladó adatainak (név, cím, számlaszám) rögzítése és a nyomozó szervek számára való elérhetővé tétele, továbbá a pénzügyi szankciókkal sújtott személyeket, vállalatokat és szervezeteket tartalmazó adatbázis létrehozása is.

A pénzmosás kiszűrését alapvetően a terrorizmus elleni küzdelem részeként tekinti az unió, jóllehet az illegális tevékenységből származó összegek tisztára mosása nem feltétlenül terrorcselekmények finanszírozását szolgálja. Sőt: egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy tévúton jár az, aki összemossa e két kérdést. A legutóbbi londoni bombatámadások előkészítése és kivitelezése például nem igényelt komolyabb összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?