Valér
-2 °C
0 °C

Cáfolja a Tesco, hogy fekete özvegyeket alkalmazna

2002.11.27. 12:12
A hollywoodi stúdióban megrendezett kamu holdraszállás és a nullpontenergia mellett az egyik legnépszerűbb rémhírfajta a bevásárlóközpontban talált mérges pók. A brit Tesco most megzavarta a képet, mert elismerte, hogy három halálos mérgű fekete özvegyet találtak a nála vásárolt áruk között, ugyanakkor cáfolták, hogy szándékosan eresztettek volna életveszélyes nyolclábúakat a szőlőre.
Nem azért találtak fekete özvegyeket a gyümölcsön, mert a Tesco szándékosan használna vegyszerek helyett eleven ragadozókat a szállítmányok védelmében - közölte az áruházlánc szóvivője. A rettegett állatokat három brit asszony találta meg három különböző helyen, de minden esetben szőlővásárlás után. Két példány élt, egy már döglött volt.

Mi a jobb: megfulladni vagy megégni?

Jonathan Church szóvivő elismerte, hogy a vegyi szennyezések minimumra szorítása miatt kemikáliák helyett emberre veszélytelen ragadozó rovarokat és pókokat engednek a gyümölcsraktárakba. Valószínűleg emiatt volt képes elbújni több fekete özvegy a szállítmányok között. A szóvivő határozottan leszögezte, hogy az őrző-védők közé szándékosan nem válogattak mérges pókokat.

Ritka, ám annál kellemetlenebb

A Tesco a biovédekezés miatt figyelmeztette beszállítóit, hogy berakodás előtt gondosan vizsgálják át a gyümölcsöket. Az áruházlánc vizsgálja, hogy pontosan honnan érkezett az a szőlőszállítmány, amelyben az özvegyek elbújtak.

"Ha továbbra is vegyszereznénk a gyümölcsöt, a veszélyes pókok elpusztultak volna - mondta Church. A Tesco szerint a három eset ellenére igen ritka, hogy életveszélyes legyen a szőlővásárlás.

Nálunk cselőpók?

A pókhisztériából Magyarország sem maradt ki, hiszen idén elterjedt, hogy a budaörsi Tescóban pókokat találtak, amelyek szongáriai cselőpóknak bizonyultak.

A fekete özvegy
Latrodectus mactans
A fekete özvegy Észak-Amerika déli részén él, az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Mexikóban, a Karib-szigeteken és Dél-Amerikában is találtak populációkat. A törpepókok (Theridiidae) család legnagyobb termetű tagja. A nőstény 8-10 mm hosszú, fekete színű, hasán jellegzetes piros homokóra-forma látható. A hím 3-4 milliméter hosszú, hasa oldalán vörös és fehér csíkok vannak, a fiatal példányok narancsszínűek, barnák és fehérek.

Nevét onnét kapta, hogy a nőstény párosodás után néha megeszi a hímet. A nőstény testében egyetlen párosodás után egész életére elegendő spermát képes elraktározni. Magányosan élő pók, a nőstény azonban az utódok kikeléséig őrzi a petéket.

Jellegzetes, kusza szövésű, úgynevezett hurokhálót sző a föld közelében, melyben a nőstény fejjel lefele lógva várja áldozatát. A jól látható piros homokóra-jel a ragadozók figyelmeztetését szolgálja. A hím a hálója dús szövésű alagútrészében rejtőzik. Ha megriasztják, elengedi a hálót, a földre esik és halottnak tetteti magát. A hálóba akadó rovarokat mérgével megbénítja, majd körbeszövi, és később elfogyasztja.

A fekete özvegy általában csak önvédelemből csíp, vagy petéit védve. A nőstény nagyobb a hímnél, és mérge is erősebb. A pók idegmérge 15-ször erősebb, mint a csörgökígyó mérge. A tűszúráshoz hasonló csípés után az áldozat erős fájdalmat, végtagzsibbadást érez, belázasodik, szédül, pánikol, esetleg hány. Ha nem kezelik, a marás halálos is lehet, különösen gyerekek és idős emberek esetében. Az ellenszer bevétele után 2-3 nappal nagymértékben javul a beteg állapota, 2-3 hónap alatt pedig teljes a gyógyulás.

Nagyobb termetű, 1-1,5 centis rokona, a Latrodectus tredecimguttatus Dél-Európában a Földközi-tenger vidékén is honos. A nőstények feketék, a hímek és a fiatal nőstények hasán 13 apró piros pötty látható. Marása légzésbénulást, súlyosabb esetben, gyengébb szervezetű egyéneknél akár halált is okozhat, ha nem kezelik ellenméreggel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!