Aliz
6 °C
14 °C

A visegrádiak leráznak bennünket

2007.02.15. 07:42
A visegrádi országok - egyben a 2004 óta az EU-hoz csatlakozók - legnagyobbika, Lengyelország rózsás gazdasági kilátásokkal számolhat a következő években - derül ki a varsói jegybank (NBP) legfrissebb jelentéséből. Az idén 5,7 százalékkal növekszik a GDP és 2008-2009-ben is 5 százalék körüli gyarapodás várható.

A 2006. negyedik negyedévi adatot március 2-án teszik közzé (a Bloomberg elemzői konszenzusa 6,5 százalékos év/éves bővülést jelez), de a lengyel statisztikai hivatal már kiadta becslését, amely szerint 5,8 százalék lesz a 2006-os egész éves adat. A többi makroadat is szépen fest. Az inflációt már régen lenyomták - a januári adatot ma teszik közzé, az elemzők 1,7 százalékos év/éves adatot várnak -, és az EU-ban a legmagasabbak közé tartozó munkanélküliségi ráta is megindult lefelé, az NBP szerint 2009-re 10 százalékra mérséklődhet.

A jegybank hangsúlyozta, hogy a stabil növekedés lehetőséget teremt a lengyel államháztartás régóta halogatott reformjára; erre szükség is van, mert március után már nem vehetik figyelembe a nyugdíjreform hatásait a GDP-arányos deficit mutatójának teljesítéséhez.

Csehországban március 9-én ismertetik a negyedik negyedéves GDP-adatot, a pénzügyminisztérium becslése szerint 5,9 százalék lesz a tavalyi egész éves adat. A tárca 2007-re 5 százalékos bővülést vár, ehhez a lendületet továbbra is a háztartások fogyasztása szolgáltatja, hála a növekvő béreknek és az olcsó hiteleknek. Az EU-n belül Csehországban a legalacsonyabb az alapkamat (2,50 százalék), és a tegnap közzétett januári inflációs adat alapján egy darabig várhatóan nem is nyúlnak hozzá, hiszen az 1,9 százalékos piaci konszenzussal szemben csak 1,3 százalék lett.

Szlovákiában hétfőn jelentették be, hogy tavaly az önálló ország történetében példátlan mértékben, 8,2 százalékkal nőtt a GDP, és közel állnak ahhoz, hogy hónapokon belül teljesítsék az eurócsatlakozás inflációs kritériumát. Az utóbbi időkben ez volt az egyedüli makromutató, amelynek terén Pozsony nem tartozott a mintagyerekek közé, januári adata is 3 százalék lett a várt 2,6 helyett. A jegybank azonban arra számít, hogy az idei éves átlagos infláció 2 százalék alatt marad, ami bőven elég lehet a közös pénz 2009-re tervezett bevezetéséhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?