Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Lengyel kormányválság az EU-s agrártámogatások miatt?

2002.12.03. 15:05
A csatlakozási tárgyalások finisében kormányválság fenyeget Lengyelországban, a Parasztpárt a kormányból való kilépéssel és EU-ellenes kampány megszervezésével fenyegetőzik. A botránykő természetesen a mezőgazdasági támogatások ügye.
Az egyre inkább elmélyülő lengyel belpolitikai válsághelyzet alaposan kiélezte a vitát az EU koppenhágai csúcsértekezlete előtt. A hétvégén a lengyel kormány világosan kifejtette, hogy nem hajlandó elfogadni a dán elnökség által a mezőgazdasági szubvencióra és gazdasági támogatásokra tett kompromisszumos javaslatot, amelyet a dánok végső ajánlatnak szántak. Lengyelország több pénzt akar, mielőtt lezárná a csatlakozási tárgyalásokat.

Töréshatáron a lengyel kormány

A lengyel követelés a kormánykoalíció viharos ülésének eredménye. A parasztpárt azzal fenyegetőzött: amennyiben nem sikerül jobb feltételeket biztosítani a lengyel gazdák számára, kivonul a kormányból, és az uniós tagság ellen indít kampányt. Jaroslaw Kalinowski, a parasztpárt elnöke magasabb tej- és cukorkvótákat követel, valamint azt, hogy Lengyelország a belépést követően azonnal kapjon akkora mezőgazdasági szubvenciót, amely a tagországoknak juttatott hasonló támogatás legalább 60 százalékának felel meg.

Kompromisszumos javaslatában a dán elnökség az EU termelőinek biztosított mezőgazdasági támogatás 40 százalékát ígérte közvetlen kifizetések formájában. A javaslat heves ellenkezést váltott ki Németország, Hollandia és Nagy Britannia részéről. A három ország úgy véli, tekintettel az október végén elfogadott bővítési költségvetésre, a dán ajánlat túlzottan bőkezű.

Új, kompromisszumos javaslat

Mint ismeretes, az EU soros elnökségét betöltő Dánia vezetői a napokban töbször leszögezték: vasárnap este vége az alkunak, amelyik országgal sikerült megállapodni, az 2004-ben csatlakozik, amelyikkel nem, az vár 2007-ig, és Romániával, valamint Bulgáriával együtt kerülhet be a közösségbe. Per Stig Moller dán külügyminiszter szerint "önveszélyes illúzióban ringatják magukat azok, akik azt remélik, hogy még a december 12-én kezdődő, koppenhágai uniós csúcsértekezleten tárgyalgatni lehet".

Az EU más, vezető köreiből is érkező fenyegető megnyilvánulások hatására a lengyelek új, kompromisszumos javaslatot tettek. Sajtóértesülések szerint elfogadnák, hogy a csatlakozás első évében a közvetlen agrártámogatások csak 25 százalékát tegyék ki az uniós szintnek, cserében viszont engedélyt kérnek ara, hogy a vidékfejlesztési alapokból több pénzt irányítsanak át a termelők közvetlen támogatására.

Ezzel valószínűleg nagy lépést tettek előre a csatlakozási tárgyalások befejezése felé, viszont a belpolitikai válság tovább mélyülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!