Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyel kormányválság az EU-s agrártámogatások miatt?

2002.12.03. 15:05
A csatlakozási tárgyalások finisében kormányválság fenyeget Lengyelországban, a Parasztpárt a kormányból való kilépéssel és EU-ellenes kampány megszervezésével fenyegetőzik. A botránykő természetesen a mezőgazdasági támogatások ügye.
Az egyre inkább elmélyülő lengyel belpolitikai válsághelyzet alaposan kiélezte a vitát az EU koppenhágai csúcsértekezlete előtt. A hétvégén a lengyel kormány világosan kifejtette, hogy nem hajlandó elfogadni a dán elnökség által a mezőgazdasági szubvencióra és gazdasági támogatásokra tett kompromisszumos javaslatot, amelyet a dánok végső ajánlatnak szántak. Lengyelország több pénzt akar, mielőtt lezárná a csatlakozási tárgyalásokat.

Töréshatáron a lengyel kormány

A lengyel követelés a kormánykoalíció viharos ülésének eredménye. A parasztpárt azzal fenyegetőzött: amennyiben nem sikerül jobb feltételeket biztosítani a lengyel gazdák számára, kivonul a kormányból, és az uniós tagság ellen indít kampányt. Jaroslaw Kalinowski, a parasztpárt elnöke magasabb tej- és cukorkvótákat követel, valamint azt, hogy Lengyelország a belépést követően azonnal kapjon akkora mezőgazdasági szubvenciót, amely a tagországoknak juttatott hasonló támogatás legalább 60 százalékának felel meg.

Kompromisszumos javaslatában a dán elnökség az EU termelőinek biztosított mezőgazdasági támogatás 40 százalékát ígérte közvetlen kifizetések formájában. A javaslat heves ellenkezést váltott ki Németország, Hollandia és Nagy Britannia részéről. A három ország úgy véli, tekintettel az október végén elfogadott bővítési költségvetésre, a dán ajánlat túlzottan bőkezű.

Új, kompromisszumos javaslat

Mint ismeretes, az EU soros elnökségét betöltő Dánia vezetői a napokban töbször leszögezték: vasárnap este vége az alkunak, amelyik országgal sikerült megállapodni, az 2004-ben csatlakozik, amelyikkel nem, az vár 2007-ig, és Romániával, valamint Bulgáriával együtt kerülhet be a közösségbe. Per Stig Moller dán külügyminiszter szerint "önveszélyes illúzióban ringatják magukat azok, akik azt remélik, hogy még a december 12-én kezdődő, koppenhágai uniós csúcsértekezleten tárgyalgatni lehet".

Az EU más, vezető köreiből is érkező fenyegető megnyilvánulások hatására a lengyelek új, kompromisszumos javaslatot tettek. Sajtóértesülések szerint elfogadnák, hogy a csatlakozás első évében a közvetlen agrártámogatások csak 25 százalékát tegyék ki az uniós szintnek, cserében viszont engedélyt kérnek ara, hogy a vidékfejlesztési alapokból több pénzt irányítsanak át a termelők közvetlen támogatására.

Ezzel valószínűleg nagy lépést tettek előre a csatlakozási tárgyalások befejezése felé, viszont a belpolitikai válság tovább mélyülhet.