Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dollármilliókat kapott a Polaroid elnöke a csőd előtt

2001.12.19. 15:35
Gary DiCamillo, a Polaroid Corp. elnöke idén összesen két és félmillió dollárnyi fizetést és jutalmat vett fel azelőtt, hogy a cég októberben csődvédelmet kért. A dolgozók eközben nemhogy végkielégítést nem kaptak, de még a nyugdíjalapba került pénzük is elveszett.
A delaware-i csődbíróság adatai szerint DiCamillo 840 ezer dolláros fizetése mellett 1,7 millió dollár jutalomban részesült, míg tavaly összesen kapott 950 ezer dollárt - közölte a Reuters. A Polaroid ügyvédei eközben arra kérték a csődbíróságot, hogy engedélyezze, hogy további 45 vezetőnek kioszthassanak összesen 19 millió dollárt. Ebbe az összegbe nem értendők bele azok a pénzek, amiket az elnök és a vezetők a korábbiakban kaptak.

"Ez is mutatja, hogy a cégvezetők vészhelyzetben mennyire nem törődnek beosztottaikkal. Megtömik a zsebeiket, a többiek meg üres kézzel távozhatnak" - mondta az esetről Al Gray a Polaroid dolgozóinak képviselője.

A bíró nem örül az ötletnek

Peter Walsh bíró azonban jelezte: nem támogatja a Polaroid kifizetési terveit, hiszen miközben a vezetőket busásan megjutalmazzák, addig a beosztottak nyugdíjalapba tett pénze is elvész. "A kért összeg egyébként is kissé magas" - tette hozzá a bíró.

A vezetők mindent visznek

A cég dolgozói korábban levelet írtak a bírónak, melyben elpanaszolták, hogy nem kapták meg a szolgálati éveik után járó végkielégítést, miközben azt olyan vezetők is megkapták, akik maguk mondtak le. Judith Boynton pénzügyi igazgató például januárban kilépett, ennek ellenére 295 ezer dollárt kapott. A cég képviselői szerint a végkielégítéseket a szerződéseknek megfelelően fizették.