Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Csődben a Polaroid

2001.10.15. 11:37
Csődvédelmet kért a Polaroid Corp., miután eladósodott és hónapok óta nem sikerül vevőt találni a vállalatra. Szakértők szerint a cég későn kezdett digitális készülékei fejlesztésébe, túl sok alkalmazottal dolgozott, és a fényképezőgépek iránti keresletet tovább rontotta az amerikai terrortámadások után csökkenő utazási kedv. Elképzelhető, hogy a vállalatot feldarabolják, és így adják el.
A bejelentés nem érte váratlanul a piacot, a cég már három hónapja közölte, hogy nem tud fizetni a kötvénytulajdonosoknak, ezért megkezdődött az egyeztetés a cég eladásáról - közölte a BBC. A vállalat helyzetét tovább rontotta az amerikai terrortámadások utáni keresletzuhanás.

Tizenhárommilliós gyorssegély

A csődbíróság most jóváhagyott egy tizenhárommillió dolláros gyorssegélyt, amivel a cég ki tudja fizetni a legsürgősebb tartozásait, valamint a béreket. A Polaroid teljes adóssága közel egymilliárd dollár, amiből a kötvényadósság mintegy 600 millió. Idén csak a második negyedévben a cég működési vesztesége 52 millió dollár volt. A Polaroid részvényeivel már nem kereskednek a New York-i tőzsdén, kedden 28 centen állt a részvény ára, amely 1997 júliusában még 60 dolláron volt.

Túl sok alkalmazott, keresletcsökkenés

Szakértők szerint a vállalat hanyatlása már az egyórás előhívást kínáló boltok megjelenésével kezdődött, amire csak rátett a digitális kamerák terjedése. A Polaroid későn kezdett saját digitális készülékei fejlesztésébe (2000-ben 13 millióval még rekordot döntött hagyományos gépeinek eladása), miközben túl sok alkalmazottal dolgozott. A kegyelemdöfést a szeptember 11-i támadás, illetve az emiatt csökkenő utazási kedv adta meg. A cégen már az sem segített, hogy idén elbocsátotta alkalmazottai egyharmadát, háromezer embert.

Feldarabolás?

Elképzelhető, hogy a vállalatot feldarabolják, és így értékesítik. A különböző azonosító rendszereket, igazolványokat, biztonsági kártyákat gyártó részlegre már érkezett is egy 33 millió dolláros ajánlat.