Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megmentette egy bank a csődbe ment Polaroidot

2002.06.28. 12:45
A tavaly csődbe jutott patinás Polaroid vállalat maradék koncaiért való harcban egy chicago-i bank szerezte meg az egykor szebb napokat látott vállalat többségi részesedését: a pénzintézet 255 millió dollárt fizet a cégért, emellett 35 százalékos részesedést biztosít a társaság hitelezőinek.
Az amerikai Polaroid film és fényképezőgép-gyártó elfogadta a Bank One leányvállalata, a One Equity Partners ajánlatát, miután megállapodott a cég hitelezőivel, akiket az ajánlattétel során a Deutsche Bank támogatott.

Maratoni árverés

A One Equity eredetileg 265 millió dollárt kínált a csődbe ment cégért, de csak hat százalékos részesedést kínált a hitelezőknek. A Polaroid elfogadta az ajánlatot, azonban árverést kellett szerveznie az ajánlat megerősítésére, amelybe azután a ki nem elégített hitelezők egy csoportja is belépett.

Az árverés végül maratoni hosszúságúra, 15 órásra sikeredett, amelynek végén a hitelezők végül is 35 százalékos részesedést szereztek a megtépázott tekintélyű Polaroidban. Az új tulajdonosok felügyelete alatt a vállalat várhatóan a jövő hónapban kikerül a csődeljárás alól.

Zuhanórepülés szeptember 11. után

A Polaroidot 1937-ben alapították, és egykoron a legsikeresebb amerikai vállalatok közé számított. A vállalat hanyatlása már az egyórás előhívást kínáló boltok megjelenésével kezdődött, amire csak rátett a digitális kamerák terjedése. A Polaroid későn kezdett saját digitális készülékei fejlesztésébe, miközben túl sok alkalmazottal dolgozott.

A kegyelemdöfést a szeptember 11-i támadás miatt csökkenő utazási kedv adta meg. A Polaroidon ekkor már az sem segített, hogy elbocsátotta alkalmazottai egyharmadát: tavaly októberben a cég csődvédelmet kért, hónapok óta nem sikerül vevőt találni a vállalatra.

Az elnök jutalma

A csődeljárás megkezdését követően nagy felzúdulást váltott ki a cég dolgozóinak körében, hogy a Polaroid Corp. elnöke, Gary DiCamillo összesen két és félmillió dollárnyi fizetést és jutalmat vett fel azelőtt, hogy a cég csődvédelmet kért. A dolgozók eközben nemhogy végkielégítést nem kaptak, de még a nyugdíjalapba került pénzük is elveszett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!