Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csökkents kamatot, vagy én csökkentem a fizetésedet!

2001.11.05. 15:23
A lengyel jegybank vezetőinek több mint 60 százalékos bércsökkentéséről alkotott határozattervezetet az új lengyel kormány egyik pártja.
A koalíció kisebbik pártja, a Munka Uniója által most véglegesített tervezet a havi 6300 dollárnak megfelelő jelenlegi szintről 2450 dollárra csökkentené a monetáris tanács tagjainak fizetését, a bankelnöki bér pedig 10700 dollárról 3150 dollárra zsugorodna.

Miért keresnének többet, mint a pénzügyminiszter?

A Munka Uniójának egyik vezetője a Reutersnek hétfőn azt mondta, hogy a tervezet egy szintre hozná a bankelnök és a banktanácsi tagok fizetését a pénzügyminiszterével, illetve helyetteséivel.

Leszek Miller miniszterelnök hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak maga is azt mondta: a jegybank vezetőinek bére túl magas, s törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy ezek a fizetések "ne idegesítsék a társadalmat".

Az autonómiájukat nem csorbítjuk, csak a fizetésüket

A nemrég hivatalba lépett új lengyel kormány részéről rendkívül erős nyomás nehezedik a pénzpolitikai tanácsra a kamatcsökkentés érdekében. A Baloldali Demokratikus Szövetség és a Lengyel Parasztpárt koalíciós szerződésébe is bekerült, hogy a kormány számít a testület támogatására a gazdasági válsághelyzet leküzdésében, és nagyobb felelősséget vár el tőle az ország gazdasági fejlődéséért.

Leszek Miller kormányfő többször keményen bírálta és figyelmeztette a pénzpolitikai tanácsot, hogy amennyiben az ellenszegül a kamatcsökkentési várakozásoknak, a koalíciós pártok kezdeményezni fogják a jegybanki törvény módosítását.

Miller hétfői nyilatkozatában mindazonáltal azt mondta, hogy nem támogatja a jegybank autonómiájának csorbítását, amit a kisebb pártok szeretnének. A miniszterelnök szerint nincs is meg a kellő többség a parlamentben ahhoz, hogy a központi bank alkotmányosan rögzített függetlenségének korlátozását meg lehessen szavaztatni.