Szilvia
5 °C
16 °C

Micimackó a Disney legjobb dolgozója

2002.01.30. 11:33
A Walt Disney Co. akár éves árbevételének 25 százalékát is elveszítheti, ha alulmarad Micimackó kereskedelmi megjelenési formáinak éber őrével, a Slesinger családdal vívott jogi csatában.
A 10 éve tartó per legújabb fejleményeként a családi tulajdonban lévő Stephen Slesinger Inc. ügyvédje azt kéri a pert tárgyaló Los Angeles-i bíróságtól, hogy szüntesse meg azt a szerződést, melyet a család 1983-ban kötött a Disney-vel.

A mackó hozza a bevételek negyedét

Bár a Disney nem közöl számokat arról, hogy Miki egér, Micimackó és társai évente mennyit hoznak számára a konyhára, a Slesinger jogászai tőkepiaci szakértők becsléseire hivatkozva azt állítják, a Disney teljes éves árbevételének körülbelül 25 százalékát Micimackónak köszönheti.

Ez tekintélyes összeg, ugyanis a cég árbevétele tavaly a New York Post szerint 6 milliárd dollár lehetett.

Mázlista könyvügynök

Stephen Slesinger, egykori New York-i könyvügynök még 1930-ban vásárolta meg Milnétől a kereskedelmi értékesítési jogokat. 1932-ben a szerződést módosították, hogy magába foglalja a rádiót, a televíziót, az audiovizuális berendezéseket és "minden hasonló jövőbeni eszközt".

Az 1991-ben kezdődött per tárgya eredetileg az volt, hogy a Disney 1989. óta nem fizet a családnak a Micimackó aktív közreműködésével készült videók, számítógépes programok és DVD-k után.

A kapzsiság csúcsai

A bírósági dokumentumok szerint a Disney 1983 és 1989 között összesen 29 ezer dollárt fizetett a Micimackó témában készült video- és számítógépes játékok után.

A Slesinger család jogászainak érvelése szerint a Disney, amikor rádöbbent, mekkora összeget kaszálhat a videóbizniszen, beszüntette a fizetést, és megkérdőjelezte, hogy az 1983-as szerződés érvénye kiterjedne a videókra. Számításaik szerint összesen 200 millió dollártól estek el.

Micimackó egyébként igen olcsón robotol a Disney-nél: a társaság minden egyes befolyt dollár után csupán 1,33 centet fizet a Slesinger családnak.)

Csak a pizsik után fizetne

A per persze végső soron skolasztikus alapon nyugszik, ugyanis lényegében a "kereskedelmi hasznosítás" terminus definíciója körül forog.

Daniel Petrocelli, a Disney vezető jogásza szerint Slesingerék kereskedelmi értékesítési joga csupán a játékokra, plüssállatkákra, pizsamákra, pólókra és más hasonló termékekre terjed ki.

Csekély értelmű irattárosok a Disney-nél

A felperes Slesingerék azonban saját dokumentumaik között megtalálták Slesinger lányának egy 1983-ban íródott feljegyzését, melyben azt írja anyjának, hogy Vincent Jefferds, a Disney fogyasztói termékekért felelős vezetője megígérte neki, hogy a szerződés kiterjed a videókra is.

Mr. Jefferds azonban 1992-ben meghalt. Az utána maradt dokumentumok közül pedig mintegy 40 doboznyit megsemmisíttek, köztük egy olyat is, melyen az a felirat éktelenkedett: "Micimackó - jogi problémák".

Az éleselméjű Petrocelli hiába próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy ezek csupán régi, értelmetlen papírok voltak, és egyébként sincs semmi bizonyíték arra nézve, hogy a ledarált dokumentumok valamilyen bizonyítékot tartalmaztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?