Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Micimackó a Disney legjobb dolgozója

2002.01.30. 11:33
A Walt Disney Co. akár éves árbevételének 25 százalékát is elveszítheti, ha alulmarad Micimackó kereskedelmi megjelenési formáinak éber őrével, a Slesinger családdal vívott jogi csatában.
A 10 éve tartó per legújabb fejleményeként a családi tulajdonban lévő Stephen Slesinger Inc. ügyvédje azt kéri a pert tárgyaló Los Angeles-i bíróságtól, hogy szüntesse meg azt a szerződést, melyet a család 1983-ban kötött a Disney-vel.

A mackó hozza a bevételek negyedét

Bár a Disney nem közöl számokat arról, hogy Miki egér, Micimackó és társai évente mennyit hoznak számára a konyhára, a Slesinger jogászai tőkepiaci szakértők becsléseire hivatkozva azt állítják, a Disney teljes éves árbevételének körülbelül 25 százalékát Micimackónak köszönheti.

Ez tekintélyes összeg, ugyanis a cég árbevétele tavaly a New York Post szerint 6 milliárd dollár lehetett.

Mázlista könyvügynök

Stephen Slesinger, egykori New York-i könyvügynök még 1930-ban vásárolta meg Milnétől a kereskedelmi értékesítési jogokat. 1932-ben a szerződést módosították, hogy magába foglalja a rádiót, a televíziót, az audiovizuális berendezéseket és "minden hasonló jövőbeni eszközt".

Az 1991-ben kezdődött per tárgya eredetileg az volt, hogy a Disney 1989. óta nem fizet a családnak a Micimackó aktív közreműködésével készült videók, számítógépes programok és DVD-k után.

A kapzsiság csúcsai

A bírósági dokumentumok szerint a Disney 1983 és 1989 között összesen 29 ezer dollárt fizetett a Micimackó témában készült video- és számítógépes játékok után.

A Slesinger család jogászainak érvelése szerint a Disney, amikor rádöbbent, mekkora összeget kaszálhat a videóbizniszen, beszüntette a fizetést, és megkérdőjelezte, hogy az 1983-as szerződés érvénye kiterjedne a videókra. Számításaik szerint összesen 200 millió dollártól estek el.

Micimackó egyébként igen olcsón robotol a Disney-nél: a társaság minden egyes befolyt dollár után csupán 1,33 centet fizet a Slesinger családnak.)

Csak a pizsik után fizetne

A per persze végső soron skolasztikus alapon nyugszik, ugyanis lényegében a "kereskedelmi hasznosítás" terminus definíciója körül forog.

Daniel Petrocelli, a Disney vezető jogásza szerint Slesingerék kereskedelmi értékesítési joga csupán a játékokra, plüssállatkákra, pizsamákra, pólókra és más hasonló termékekre terjed ki.

Csekély értelmű irattárosok a Disney-nél

A felperes Slesingerék azonban saját dokumentumaik között megtalálták Slesinger lányának egy 1983-ban íródott feljegyzését, melyben azt írja anyjának, hogy Vincent Jefferds, a Disney fogyasztói termékekért felelős vezetője megígérte neki, hogy a szerződés kiterjed a videókra is.

Mr. Jefferds azonban 1992-ben meghalt. Az utána maradt dokumentumok közül pedig mintegy 40 doboznyit megsemmisíttek, köztük egy olyat is, melyen az a felirat éktelenkedett: "Micimackó - jogi problémák".

Az éleselméjű Petrocelli hiába próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy ezek csupán régi, értelmetlen papírok voltak, és egyébként sincs semmi bizonyíték arra nézve, hogy a ledarált dokumentumok valamilyen bizonyítékot tartalmaztak.