Mátyás
-6 °C
1 °C

Titkolózott a Porsche

2001.08.08. 18:56
Nem volt hajlandó üzleti adatokat szolgáltatni a frankfurti tőzsdén szereplő Porsche, erre a börze irányítói kipenderítették a második legfontosabb indexből. Az autógyár sajnálja a dolgot és bejelentette, hogy egymilliárd márka körüli rekordnyereségre számít.
Egymilliárd márka felett lesz az adózás előtti eredményünk, 50 ezer eladott autó mellett - közölte Wendelin Wiedeking, a luxuskocsigyár első embere. A megelőző üzleti évben - amely nem december, hanem július 31-én zárul - még "csak" 848,5 millió márka volt a profit.

Nem teregetik, pedig nem is szennyes

A tőzsdehatóságok azért radírozták ki a jól menő céget az indexből, mert az megtagadta, hogy a börze szabályai szerint negyedévente adatokat szolgáltasson. A Porsche csökönyösen állítja, hogy ez nem szolgálná a befektetők hiteles tájékoztatását, mivel a luxus-sportkocsipiac rendkívül ciklikus, azaz negyedévről negyedévre igencsak eltérhet a nyereség.

Így is jól megy nekik

A döntés egyáltalán nem ártott az autógyár árfolyamának - valószínűleg a vállalat remek üzleti eredményei miatt. A Porschét az is vigasztalhatja, hogy bár már nincs bent az M-Dax indexben, nemrég csatlakozott a Morgan Stanley Capital International (MSCI) indexhez.