Konrád
8 °C
26 °C

Colin Powell lehet a Világbank elnöke?

2004.04.27. 17:16
Washingtoni üzleti és pénzügyi körökben az a híresztelés járja, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter lesz a világ legnagyobb és leghatalmasabb fejlesztési intézményének, a Világbanknak a következő elnöke.
A The Nem York Times keddi száma "Pszt, Powell a Világbankba tart?" címmel arról ír, hogy a suttogások a minap felerősödtek, miután a külügyminiszter James Wolfensohnnal, a Világbank jelenlegi elnökével vacsorázott washingtoni otthonában. A vendégek között volt Alan Greenspan, az amerikai szövetségi jegybank (Federal Reserve) elnöke és Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) exelnöke, aki a múlt hónapban mondott le tisztségéről, mivel indulni akar a németországi elnökválasztáson.

Családi vacsora

Wolfensohn szavai szerint "családi vacsorán" vettek részt és Powell barátként, nem pedig a kormány tagjaként volt jelen. Wolfensohn a lapnak azt is hozzátette, nem hiszi, hogy Powell a Világbank elnöke akarna lenni. A lap ezt fenntartással fogadta, megjegyezve, hogy sokak szerint magától értetődő "leszállóhely" lenne a poszt a külügyminiszter számára.

A külügyminiszter szóvivője, Richard Boucher kijelentette, hogy főnöke nem pályázik a tisztségre és azt nem is ajánlották fel neki. A híresztelések azonban már csak azért sem hagynak alább, mivel a Világbank sok tisztségviselője nem titkolja, mennyire örülne, ha Powell lenne Wolfensohn utódja. Ki képviselhetné jobban a Világbankot Powellnél? - tette fel a kérdést az intézmény egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Összezördülés a héjákkal

A találgatásokat táplálta Bob Woodward Támadási terv című könyve, amely úgy ábrázolta a külügyminisztert, mint akinek konfliktusai vannak a háborús kabinet héjáival és ezért valószínűtlen, hogy szerepet vállalna George Bush amerikai elnök esetleges második kormányában. Hagyományosan az Egyesült Államok elnöke dönt a Világbank vezetőjének a személyéről, s ha Bush megnyeri az őszi elnökválasztást, Powellt szemelheti ki a Világbak első fekete bőrű elnökének - jegyzi meg a lap.

Az IMF és a Világbank hétvégi tavaszi közgyűlésén mindenesetre nem Powell neve volt az egyetlen, amely elhangzott a folyosói beszélgetésekben. Felmerült többek között Michael R. Bloomberg New York-i polgármester neve, aki a cikk szerint korában azt mondogatta barátainak, hogy az ENSZ főtitkára, vagy a Világbank elnöke szeretne lenni. Az emlegetett személyek között volt még John Taylor amerikai pénzügyminiszter-helyettes, Peter McPherson, a Michigan Állami Egyetem elnöke és Robert B. Zoellick, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

A cikk szerint az is megtörténhet, hogy Wolfensohnt újra jelölik, bár mindeddig nem volt hajlandó megmondani, hogy elfogadna-e egy harmadik, öt évre szóló megbízatást.