Jusztina
3 °C
16 °C

700 nap a szlovák euróig

2007.02.22. 08:10
Robert Fico szlovák miniszterelnök az euró 2009-es bevezetése érdekében 2008-ra a bérek befagyasztását, továbbá az év végi jutalmak kifizetésének elhalasztását javasolta.

Már csak 700 nap van hátra az euró szlovákiai bevezetéséig. A cégek világában a legsürgősebb a megfelelő információs rendszerek előkészítése, a duális árjegyzékek vezetésére és kiadására alkalmas pénztárgépek beszerzése, a lakosság körében pedig az átváltás forgatókönyvének megismertetése, az aprópénz becsületének újbóli visszaadása - közölte Elena Kohútiková, a Vseobecná Úverová Banka (VÚB) elnökségi tagja, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) korábbi alelnöke.

Különösen a kis- és középvállalkozók ringatják magukat abban a hitben, hogy még van idejük, pedig az Európai Bizottság 2008 májusában vagy júniusában dönt a korona/euró árfolyam véglegesítéséről, ezt követően egy hónapon belül már duális (euróban és koronában vezetett) árjegyzéken, számlán kell feltüntetni az árat, a fizetendő összeget. A duális árjegyzék legalább másfél évig lesz életben, 2009 végéig. Kohútiková szerint a lakosságot újra hozzá kell szoktatni a fémpénzekhez, hiszen a legkisebb címletű, 5 eurós bankjegy is közel 200 koronát ér.

Az európai polgárok többnyire azzal vádolják az eurót, hogy miatta meglódulnak az árak. A banki szakértő szerint a törvényi garanciák mellett a társadalmi szervezeteket is be kell vonni az árképzés alakulásának ellenőrzésébe. A koronás bankjegyeket 2009-ben ingyenesen váltja be az összes pénzintézet, a nemzeti bank pedig korlátlan ideig, a fémpénz esetében 6 hónap a határidő.

Kohútiková úgy látja, éppen a karnyújtásnyira lévő eurónak is köszönhető a korona kurzusának folyamatos erősödése, további kedvező fejlemény, hogy az euró révén 2009-ig mérséklődhet a szlovák jegybanki alapkamat, ami olcsóbbá teszi a hiteleket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az euró 2009-es bevezetése érdekében felvetette: jövőre fagyasszák be a béreket és halasszák el az év végi jutalmak kifizetését arra az időre, amikor az ország teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat. A kormányfő egyfajta stabilitási paktumot kötne a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, ami segítene lefaragni az inflációt. Jelenleg a szükséges feltételek közül éppen a pénzromlás ütemével tud az ország a legkevésbé megbirkózni. Szakértők szerint ez az intézkedés megkésett, számos társaság ugyanis már évekre előre rögzítette a bérfejlesztés ütemének mértékét, ráadásul ez a fajta adminisztratív megoldás nehézkes. A miniszterelnök jogosnak tartja a lakosság abbéli aggodalmát, hogy az euró bevezetése egyben árugrással jár.