Judit
2 °C
7 °C

700 nap a szlovák euróig

2007.02.22. 08:10
Robert Fico szlovák miniszterelnök az euró 2009-es bevezetése érdekében 2008-ra a bérek befagyasztását, továbbá az év végi jutalmak kifizetésének elhalasztását javasolta.

Már csak 700 nap van hátra az euró szlovákiai bevezetéséig. A cégek világában a legsürgősebb a megfelelő információs rendszerek előkészítése, a duális árjegyzékek vezetésére és kiadására alkalmas pénztárgépek beszerzése, a lakosság körében pedig az átváltás forgatókönyvének megismertetése, az aprópénz becsületének újbóli visszaadása - közölte Elena Kohútiková, a Vseobecná Úverová Banka (VÚB) elnökségi tagja, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) korábbi alelnöke.

Különösen a kis- és középvállalkozók ringatják magukat abban a hitben, hogy még van idejük, pedig az Európai Bizottság 2008 májusában vagy júniusában dönt a korona/euró árfolyam véglegesítéséről, ezt követően egy hónapon belül már duális (euróban és koronában vezetett) árjegyzéken, számlán kell feltüntetni az árat, a fizetendő összeget. A duális árjegyzék legalább másfél évig lesz életben, 2009 végéig. Kohútiková szerint a lakosságot újra hozzá kell szoktatni a fémpénzekhez, hiszen a legkisebb címletű, 5 eurós bankjegy is közel 200 koronát ér.

Az európai polgárok többnyire azzal vádolják az eurót, hogy miatta meglódulnak az árak. A banki szakértő szerint a törvényi garanciák mellett a társadalmi szervezeteket is be kell vonni az árképzés alakulásának ellenőrzésébe. A koronás bankjegyeket 2009-ben ingyenesen váltja be az összes pénzintézet, a nemzeti bank pedig korlátlan ideig, a fémpénz esetében 6 hónap a határidő.

Kohútiková úgy látja, éppen a karnyújtásnyira lévő eurónak is köszönhető a korona kurzusának folyamatos erősödése, további kedvező fejlemény, hogy az euró révén 2009-ig mérséklődhet a szlovák jegybanki alapkamat, ami olcsóbbá teszi a hiteleket.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az euró 2009-es bevezetése érdekében felvetette: jövőre fagyasszák be a béreket és halasszák el az év végi jutalmak kifizetését arra az időre, amikor az ország teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat. A kormányfő egyfajta stabilitási paktumot kötne a szakszervezetekkel és a munkaadókkal, ami segítene lefaragni az inflációt. Jelenleg a szükséges feltételek közül éppen a pénzromlás ütemével tud az ország a legkevésbé megbirkózni. Szakértők szerint ez az intézkedés megkésett, számos társaság ugyanis már évekre előre rögzítette a bérfejlesztés ütemének mértékét, ráadásul ez a fajta adminisztratív megoldás nehézkes. A miniszterelnök jogosnak tartja a lakosság abbéli aggodalmát, hogy az euró bevezetése egyben árugrással jár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?