Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A prágai tőzsde jobb mint a pesti

2005.08.02. 08:13
A prágai börze kapitalizációja 2004 júliusa és 2005 júliusa között közel megháromszorozódott, 419 milliárd koronáról 1200 milliárdra nőtt (egy cseh korona mintegy 8,1 forint), ami megfelel a cseh állami költségvetés felének.

A Prágai Értékpapírtőzsde (Prazská Burza Cennych Papíru) idén Közép-Európa legnagyobb börzéjévé avanzsált. Az Európai Tőzsdék Szövetségének adatai szerint a prágai parkett nagyobb forgalmat könyvel el, mint a bécsi, a budapesti vagy a varsói - állítja a Mladá Fronta Dnes július 29-i száma.

Kapitalizáció

A prágai börze kapitalizációja 2004 júliusa és 2005 júliusa között közel megháromszorozódott, 419 milliárd koronáról 1200 milliárdra nőtt (egy cseh korona mintegy 8,1 forint), ami megfelel a cseh állami költségvetés felének. A vizsgált időszakban a vezető prágai tőzsdeindex mintegy 60 százalékkal nőtt (840 pontról közel 1300-ra), és az elemzők szerint a bika dübörgése a későbbiekben sem áll meg.

A képhez hozzátartozik, hogy a figyelemre méltó dinamizmus jószerével egyetlen társaságnak, a félig állami kézben lévő CEZ energiaszolgáltatónak köszönhető. A lap szerint a növekmény felét produkálta a cég, amely július utolsó hete óta Közép-Európa három legnagyobb tőzsdei értékű cégének egyike.

Részvényeinek összértéke napjainkban eléri a 317 milliárd koronát (2004 nyarán még csupán 117,4 milliárd koronát ért), régiónkban ennél csupán két osztrák társaság, a Bank Austria Creditanstalt és az OMV értékesebb.

A Balkánon terjeszkedő CEZ első embere, Martin Roman közölte: „A részvényesek honorálják, hogy akvizícióink során nem költekezünk túl. Továbbá javítja helyzetünket a villamos energia árának növekedése." Szakértők szerint a CEZ papírjainak értéke a későbbiekben még tovább is emelkedhet, mivel európai viszonylatban viszonylag olcsón állítja elő az áramot. A Mladá Fronta Dnes összefoglalója szerint egy év leforgása alatt a CEZ mellett a Ceskomoravské Doly szénbányák, továbbá a Skoda Praha gépgyártó papírjai drágultak a leginkább.