Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A prágai tőzsde jobb mint a pesti

2005.08.02. 08:13
A prágai börze kapitalizációja 2004 júliusa és 2005 júliusa között közel megháromszorozódott, 419 milliárd koronáról 1200 milliárdra nőtt (egy cseh korona mintegy 8,1 forint), ami megfelel a cseh állami költségvetés felének.

A Prágai Értékpapírtőzsde (Prazská Burza Cennych Papíru) idén Közép-Európa legnagyobb börzéjévé avanzsált. Az Európai Tőzsdék Szövetségének adatai szerint a prágai parkett nagyobb forgalmat könyvel el, mint a bécsi, a budapesti vagy a varsói - állítja a Mladá Fronta Dnes július 29-i száma.

Kapitalizáció

A prágai börze kapitalizációja 2004 júliusa és 2005 júliusa között közel megháromszorozódott, 419 milliárd koronáról 1200 milliárdra nőtt (egy cseh korona mintegy 8,1 forint), ami megfelel a cseh állami költségvetés felének. A vizsgált időszakban a vezető prágai tőzsdeindex mintegy 60 százalékkal nőtt (840 pontról közel 1300-ra), és az elemzők szerint a bika dübörgése a későbbiekben sem áll meg.

A képhez hozzátartozik, hogy a figyelemre méltó dinamizmus jószerével egyetlen társaságnak, a félig állami kézben lévő CEZ energiaszolgáltatónak köszönhető. A lap szerint a növekmény felét produkálta a cég, amely július utolsó hete óta Közép-Európa három legnagyobb tőzsdei értékű cégének egyike.

Részvényeinek összértéke napjainkban eléri a 317 milliárd koronát (2004 nyarán még csupán 117,4 milliárd koronát ért), régiónkban ennél csupán két osztrák társaság, a Bank Austria Creditanstalt és az OMV értékesebb.

A Balkánon terjeszkedő CEZ első embere, Martin Roman közölte: „A részvényesek honorálják, hogy akvizícióink során nem költekezünk túl. Továbbá javítja helyzetünket a villamos energia árának növekedése." Szakértők szerint a CEZ papírjainak értéke a későbbiekben még tovább is emelkedhet, mivel európai viszonylatban viszonylag olcsón állítja elő az áramot. A Mladá Fronta Dnes összefoglalója szerint egy év leforgása alatt a CEZ mellett a Ceskomoravské Doly szénbányák, továbbá a Skoda Praha gépgyártó papírjai drágultak a leginkább.