Ágnes
-5 °C
2 °C

Prága feljövőben

2004.09.30. 08:21
A nagyvállalatok számára Prága nemcsak Budapestnél vagy Varsónál, de Bécsnél is sokkal vonzóbb üzleti helyszín - állítja aktuális jelentésében a Cushman & Wakefield Healey & Baker.
A cseh főváros a 17.-ről a 13. helyre küzdötte fel magát azon a listán, amely az üzleti tevékenység szempontjából rangsorolja 30 európai nagyváros vonzerejét. Varsó a 20., Bécs és Budapest holtversenyben a 22., Moszkva pedig a 27. helyet foglalja el ezen a listán. A lengyel főváros a jövőben tovább javíthatja pozícióit, hiszen európai szinten itt tervez irodanyitást a legtöbb vállalat (a megkérdezett 500-ból 44). Budapest és Prága kilátásai ugyancsak biztatóak e tekintetben (31, illetve 38).

London az első

A neves ingatlan-tanácsadó cég szakemberei olyan tényezőket vettek figyelembe a rangsor megállapításánál, mint a szakember-ellátottság, a különböző költségtényezők, az infrastruktúra fejlettsége, a nyelvi és környezeti viszonyok, továbbá általában az életminőség. A felmérés 500 - jórészt nagyméretű - európai vállalat vezetőinek véleményét tükrözi.

A menedzserek ítélete egyértelmű: egy város akkor számít vonzó üzleti helyszínnek, ha könnyen lehet jó szakembereket találni. A költségtényezők csak ezután következnek; ezen belül az iparvállalatok inkább a személyi költségekre, míg a szolgáltató cégek az irodabérleti díjakra érzékenyek. Az életminőség alig játszik szerepet a döntésekben, ugyanakkor a nyelvi feltételek egyre fontosabbak lesznek.

London annak köszönheti megingathatatlannak látszó vezető szerepét, hogy a képzett munkaerő, a piacokhoz és közlekedési hálózatokhoz való hozzáférés, a távközlés, az irodaellátottság és a nyelvi feltételek terén egyaránt megelőzi versenytársait. Varsó a költségtényezők, Dublin a szabályozói környezet, Barcelona az életminőség, Stockholm pedig a környezet állapota tekintetében vezet, míg Párizst egybehangzóan a legjobb konferencia- és vásári helyszínnek tartják az üzletemberek. Azon városokban, ahol már jelen vannak, a vállalatok elsősorban a tömegközlekedési viszonyok javítását várják a helyi vezetéstől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!