Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Prága feljövőben

2004.09.30. 08:21
A nagyvállalatok számára Prága nemcsak Budapestnél vagy Varsónál, de Bécsnél is sokkal vonzóbb üzleti helyszín - állítja aktuális jelentésében a Cushman & Wakefield Healey & Baker.
A cseh főváros a 17.-ről a 13. helyre küzdötte fel magát azon a listán, amely az üzleti tevékenység szempontjából rangsorolja 30 európai nagyváros vonzerejét. Varsó a 20., Bécs és Budapest holtversenyben a 22., Moszkva pedig a 27. helyet foglalja el ezen a listán. A lengyel főváros a jövőben tovább javíthatja pozícióit, hiszen európai szinten itt tervez irodanyitást a legtöbb vállalat (a megkérdezett 500-ból 44). Budapest és Prága kilátásai ugyancsak biztatóak e tekintetben (31, illetve 38).

London az első

A neves ingatlan-tanácsadó cég szakemberei olyan tényezőket vettek figyelembe a rangsor megállapításánál, mint a szakember-ellátottság, a különböző költségtényezők, az infrastruktúra fejlettsége, a nyelvi és környezeti viszonyok, továbbá általában az életminőség. A felmérés 500 - jórészt nagyméretű - európai vállalat vezetőinek véleményét tükrözi.

A menedzserek ítélete egyértelmű: egy város akkor számít vonzó üzleti helyszínnek, ha könnyen lehet jó szakembereket találni. A költségtényezők csak ezután következnek; ezen belül az iparvállalatok inkább a személyi költségekre, míg a szolgáltató cégek az irodabérleti díjakra érzékenyek. Az életminőség alig játszik szerepet a döntésekben, ugyanakkor a nyelvi feltételek egyre fontosabbak lesznek.

London annak köszönheti megingathatatlannak látszó vezető szerepét, hogy a képzett munkaerő, a piacokhoz és közlekedési hálózatokhoz való hozzáférés, a távközlés, az irodaellátottság és a nyelvi feltételek terén egyaránt megelőzi versenytársait. Varsó a költségtényezők, Dublin a szabályozói környezet, Barcelona az életminőség, Stockholm pedig a környezet állapota tekintetében vezet, míg Párizst egybehangzóan a legjobb konferencia- és vásári helyszínnek tartják az üzletemberek. Azon városokban, ahol már jelen vannak, a vállalatok elsősorban a tömegközlekedési viszonyok javítását várják a helyi vezetéstől.