Piroska
-1 °C
5 °C

Magyar számháború Prágában

2006.05.11. 07:40
Külföldi szakértők és több cseh párt szerint 150-200 milliárd koronás (1400 -1900 milliárd forintos) deficitetet okozna a cseh költségvetésben a választásokon győzelmi esélyes Polgári Demokrata Szövetség által meghirdetett adó és nyugdíjreform.
Egységesen 15 százalékos személyi és társasági adókulcs bevezetését és a munkaadói tb-járulék eltörlését tervezi a június eleji csehországi választások esélyese, a Polgári Demokrata Szövetség (ODS). A párt miniszterelnök-jelöltje, Mirek Topolanek szerint ez a gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatásnak is jót tenne. Az adócsökkentést azonban nem tekinti csodaszernek: az euró bevezetése előtt mélyreható jóléti és nyugdíjreformot is végre kíván hajtani. A valutacserét a jelenleg kormányzó szociáldemokraták 2010-re irányozták elő. Topolanek egyelőre nem közölt konkrét időpontot, mindössze annyit mondott: tartós eredményt hozó gazdasági reformok nélkül "felelőtlen és tragikus" lenne az euró átvétele.

Privatizációra készülnek

A jóléti reformok terén az ODS egységes munkanélküli-ellátás bevezetését tervezi; az öszszeg idővel csökkenne, ha az illetőnek nem sikerül munkát találnia. A nyugdíjjárulékot nyolc százalékponttal csökkentenék, ám ezért csak minimális állami nyugdíjat garantálnának; a többit egyéni befektetésekkel kellene fedezni. Topolanek azzal számol, hogy az adó- és járulékcsökkentéseknek köszönhetően 2010-re a mostani 8,3 százalékos szint felére mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Arról is meg van győződve, hogy a terhek csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése a jövedelmek bevallására ösztönzi majd a magánszemélyeket és a vállalkozásokat, és így a költségvetés bevételei is nőhetnek. A Topolanek által meghirdetett privatizációs program is jelentős bevételt hozhat a kincstárnak. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt ígéri, hogy 2010-ig eladja az összes, még állami kézben lévő vállalati tulajdonrészt, így a CEZ áramszolgáltató 67 százalékát, a Ceske Aerolinie légitársaságot és a prágai repteret üzemeltető Letiste Prahát.

Hiszik, ha látják

A Bloomberg által idézett szakértők ugyanakkor legfeljebb egy majdani kormányprogram kiindulási pontjaként tekintenek az ODS elképzeléseire. David Marek, a Patria Finance elemzője szerint Topolanek terve kivitelezhetetlen, mivel éves szinten 150 milliárd koronával (közel 1400 milliárd forint) csökkentené a büdzsé bevételeit. A szociáldemokraták (CSSD) ennél is magasabb, 200 milliárdos kiesést jósolnak, ugyanakkor Topolanek mindössze 20 milliárddal számol.

A magyarországihoz kísértetiesen hasonlító számháború várhatóan a választásokat követő koalíciós tárgyalásokon is folytatódik majd. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ODS-nek jó esélye van a győzelemre, és arra, hogy a Kereszténydemokrata Szövetség-Csehszlovák Néppárttal (KDU-CSL) kormányt alakítson (esetleg a most először parlamentbe jutó Zöld Párt bevonására is szükség lehet).