Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ugrik a prémium a bankszektorban

2007.10.09. 07:29
A bónuszok csökkenése a londoni ingatlanszektor gyengébb teljesítményét vonja maga után.

A londoni City pénzintézeteiben dolgozó befektetési banki alkalmazottak a 2005-ös 7,4 milliárd font (10,7 milliárd euró) után 2006 karácsonyán 8,8 milliárd font jutalmat vihettek haza. Tavaly 4200-an egymillió font feletti jutalmat kaptak, míg ezt a szintet egy évvel korábban csak 3000-en érték el, ám 2007-ben a két évvel ezelőtti szintre esnek vissza prémiumok - ezt mutatják a gazdasági és üzleti kutatások központja (CEBR) gazdaságelemző cég adatai.

Az áthúzódó hatások miatt 2008-ban 6,2 milliárd fontra esik a jutalmak össze, ám 2009-ben 7,9 milliárdra nő. Az ok a jelzálogpiaci válság, ami a veszteségleírások miatt megcsapolta a bankok profitját, emellett a kialakult hitelszűke jelentősen visszafogta a vállalategyesüléseket és -felvásárlásokat, s ezzel a pénzintézetek ezekből származó bevételét is. E két tényező hatását csökkenti, hogy egyrészt az árupiacokon továbbra is magas jövedelmeket érhetnek el a befektetési bankok. Másrészt a CEBR szerint a pénzintézetek igyekeznek megtartani munkaerő-állományuk javát - a 6500 alkalmazottnak csak két százalékát küldik el -, ezért nem veszik vissza nagyon a prémiumokat.

A CEBR becslése szerint a Cityben kifizetett milliárdos jutalmak fele a londoni ingatlanpiacra áramlik, ezért a prémiumok csökkenése visszafogja a londoni ingatlanszektor teljesítményét is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!