Jenő
-3 °C
6 °C

Végkiárusítás az államadósság csökkentésére

2006.09.05. 08:17
A nagyvállalatokban megmaradt tulajdonrészek, illetve az állami ingatlanvagyon értékesítésétől remélt bevétellel csökkentené az olasz államadósságot a baloldali kormány. A költségvetési kiadásokat jövőre 15 milliárd euróval faragnák le, elkerülendő az újabb leminősítést.

Kész folytatni az utóbbi időben megrekedt privatizációt az olasz kormány annak érdekében, hogy csökkentse az államadósságot – közölte Romano Prodi miniszterelnök (képünkön) a cernobbiói gazdasági fórum alkalmával a Bloombergnek adott interjújában.

Az olasz kincstár több mint 100 milliárd euró értékű vagyont adott el 1995–2005 között, részlegesen privatizálva olykor a legnagyobb állami vállalatokat is. Tőzsdére ment a legnagyobb áramszolgáltató, az ENEL S.p.A., valamint az ENI S.p.A. olajipari csoport, majdnem teljesen magánkézbe került a Telecom Italia S.p.A. Többszöri nekifutásra sem talált viszont erős új gazdára az Alitalia S.p.A. – a tőzsdére azért bevezették –, és az előző kormányfő, Silvio Berlusconi minden fogadkozása ellenére sem privatizálták a RAI állami rádió- és televíziótársaságot, illetve a postát.

Túl magas, és nem csökken

Az elmúlt évtized magánosításai így is elegendőek voltak ahhoz, hogy a GDP-arányos adósságot az 1994. évi 122 százalékról 106 százalékra vigyék le 2004-re – azóta azonban ismét növekszik, s idén várhatóan megközelíti a 108 százalékot. Az adósság túlnyomó többsége belső – emlékeztetnek szakértők –, de Brüsszel így is rossz szemmel nézi a folyamatot. Az euró feltételrendszere ugyanis azon a ponton elég megengedő az adósságokkal kapcsolatban, hogy nem szentírás a GDP-arányosan 60 százalékos plafon, abban azonban szigorú, hogy legalább az állomány csökkenését várják el.

Távol áll Róma a kritériumok teljesítésétől a költségvetési deficit/GDP arányt illetően is: a megengedett 3 százalék helyett idén a kormány prognózisa szerint 4 százalék várható. A Standard & Poor’s idén májusban az olasz adósságok újabb, az euró bevezetése óta a második leminősítését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a választások után sem dolgoznak ki stratégiát a deficit csökkentésére; a győztes baloldalnak a szeptember végéig benyújtandó büdzsében kellene ezt prezentálnia.

A Prodi-kormány a kiszivárgott információk szerint mintegy 15 milliárd euróval tervezi csökkenteni jövőre a kiadásokat, az államadósságot pedig 100 százalék alá akarják leszorítani a ciklus végére, vagyis 2011-re. Utóbbiban nagy szerepet játszana a megmaradt vállalati tulajdonrészek eladása, de sokat várnak az állami kézben levő ingatlanoktól is; ezek összesített értéke meghaladja az államadósságét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?