Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rossz éve volt a leggazdagabbaknak

2002.07.08. 13:17
A világ legpénzesebb befektetőinek vagyona - azoké, akik a privát bankárjukon keresztül fialtatják a levatízmilliárdokat - tavaly a mélybe hulló tőzsdei árfolyamok miatt 2600 milliárd dollárral, vagyis 6 százalékkal csökkent.
Akkora összeggel lappadtak le a pincérbifkók egy év alatt, amekkora például összesen kering a híres svájci befektetési bankrendszerben. Svájcban a gazdag ügyfelek bankok által forgatott vagyona becslések szerint 2 és 3 ezer milliárd dollár között van. (Ezt nevezik private bankingnek, ami a legszörnyűbb szakkifejezések egyike, de nem tehetünk semmit.)

Nem csak az ügyfeleknek volt rossz

Kevés befektető vagy térség kerülhette el a bajt - mondja a Boston Consulting Group egyik jelentése. Tavaly nagyot csökkent a private bankingben utazó pénzintézetek nyeresége is, az Egyesült Államokban például 69 százalékkal. Ez az iparág még mindig a patinás, lehetőleg Genfben vagy a londoni Cityben található, mahagónikapus-rézkilincses székházra, a bőrfotelből felemelkedő öltönyös bankár megbízható mosolyára épít, így nem uralták el az óriás pénzintézetek. A húsz legnagyobb piaci szereplő összesített részesedése csak a teljes piac 10 százalékát jelenti.

Szegény svájciak

A nehézségek miatt persze néhány patinás magáncég megroggyant és kénytelen partnert keresni. A genfi Lombard Odier és a Darier már bejelentett egyesülési szándékát, csakúgy mint a szintén svájci Union Bancaire Privée, Dicount Bank és Trust Company. Egy dollár bevételhez az európai "privát bankoknak" két éve 67 centet, tavaly már 76 centet kellett elkölteniük.

Szintén a Boston Consulting felmérésének adata, hogy tavaly a világon 2,3 millió háztartás vagyona süllyedt 250 ezer dollár, vagyis 63,7 millió forint alá.