Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rossz éve volt a leggazdagabbaknak

2002.07.08. 13:17
A világ legpénzesebb befektetőinek vagyona - azoké, akik a privát bankárjukon keresztül fialtatják a levatízmilliárdokat - tavaly a mélybe hulló tőzsdei árfolyamok miatt 2600 milliárd dollárral, vagyis 6 százalékkal csökkent.
Akkora összeggel lappadtak le a pincérbifkók egy év alatt, amekkora például összesen kering a híres svájci befektetési bankrendszerben. Svájcban a gazdag ügyfelek bankok által forgatott vagyona becslések szerint 2 és 3 ezer milliárd dollár között van. (Ezt nevezik private bankingnek, ami a legszörnyűbb szakkifejezések egyike, de nem tehetünk semmit.)

Nem csak az ügyfeleknek volt rossz

Kevés befektető vagy térség kerülhette el a bajt - mondja a Boston Consulting Group egyik jelentése. Tavaly nagyot csökkent a private bankingben utazó pénzintézetek nyeresége is, az Egyesült Államokban például 69 százalékkal. Ez az iparág még mindig a patinás, lehetőleg Genfben vagy a londoni Cityben található, mahagónikapus-rézkilincses székházra, a bőrfotelből felemelkedő öltönyös bankár megbízható mosolyára épít, így nem uralták el az óriás pénzintézetek. A húsz legnagyobb piaci szereplő összesített részesedése csak a teljes piac 10 százalékát jelenti.

Szegény svájciak

A nehézségek miatt persze néhány patinás magáncég megroggyant és kénytelen partnert keresni. A genfi Lombard Odier és a Darier már bejelentett egyesülési szándékát, csakúgy mint a szintén svájci Union Bancaire Privée, Dicount Bank és Trust Company. Egy dollár bevételhez az európai "privát bankoknak" két éve 67 centet, tavaly már 76 centet kellett elkölteniük.

Szintén a Boston Consulting felmérésének adata, hogy tavaly a világon 2,3 millió háztartás vagyona süllyedt 250 ezer dollár, vagyis 63,7 millió forint alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!