Bernadett
0 °C
4 °C

Brit bojkott a Peugeot és a Citroen ellen?

2006.06.09. 08:01
Egy Angliából Szlovákiába áthelyezett autógyár miatt a két brit szakszervezett bojkottfelhívást intéz a francia Peugeot és Citroen kocsik ellen. A most induló kampányra egymillió fontot szánnak, és reményeik szerint ez évente 15-20 ezer darabbal veti vissza a francia konszern szigetországi eladásait.

A két legnagyobb brit szakszervezet, az Amicus és a T&G a Peugeot és Citroen autók bojkottálására hívja fel a briteket, amiért a francia cég úgy döntött, hogy jövőre bezárja a Coventry közelében levő rytoni gyárát. A termelést Szlovákiába, a most induló nagyszombati gyárba helyezik át, ahol - mint a francia PSA Peugeot-Citroen SA már korábban közölte - az alacsonyabb költségek miatt egy autó előállítása mintegy 415 euróval kevesebbe kerül.

A lépés nyomán 2300-an veszítik el állásukat. A szakszervezetek, amelyek elsősorban azt sérelmezik, hogy a tulajdonosok arra sem voltak hajlandók, hogy érdemi tárgyalásokat folytassanak velük a termelés folytatásának lehetőségeiről, egymillió fontot szánnak a most induló reklámkampányra. Ennek megindítását a labdarúgó-világbajnokság kezdésére időzítették, építve a szurkolók hazafias érzelmeire. Derek Simpson, az Amicus főtitkára bízik benne, hogy a britek a kampány hatására legalább 15-20 ezerrel kevesebb Peugeot-t vesznek. A bojkott érzékenyen érintheti a francia céget, amelynek Franciaország és Spanyolország után Nagy-Britannia a legnagyobb piaca - emlékeztetett a Bloomberg. Megszólalt az ügyben Tony Blair miniszterelnök is, aki felszólította a gyár tulajdonosait, hogy vegyék komolyan fontolóra a szakszervezetek javaslatait, de elismerte, hogy a végső, gazdasági döntés joga az övék.