Tekla
8 °C
20 °C

Bajban az írországi kocsmák

2007.05.29. 07:41
Az Írországban két évvel ezelőtt bevezetett dohányzásellenes törvény - amely egyáltalán nem engedélyezi a füstölést nyilvános helyeken, így az éttermekben, sörözőkben és bárokban sem - az első időben térdre kényszerítette a vendéglátóipart.

A bárok 15 százalékát zárták be, az alkalmazottak ugyanekkora százalékát leépítették, a szektor forgalma pedig rövid idő alatt 10-20 százalékkal esett vissza. Nem csökkent viszont a cigarettafogyasztás - mondta a Napi Gazdaságnak Ronan Berry, a J. P. Carrollnak, a BAT ír leányvállalatának vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Véleménye szerint a gyártókat nem rázta meg különösebben a szigorítás, jóllehet némileg átalakította az iparág vendéglátó-ipari disztribúcióját. Az egyébként jogkövető ír pubok és éttermek igyekeztek kibújni a szabályozás alól azzal, hogy aki tehette, komoly beruházással olyan hőfüggönyös vagy melegített "szeparékat" alakított ki a dohányosoknak, ami megfelel a törvényeknek (vagyis kevesebb mint 80 százalékban zárt tér).

Ronan Berry szerint e dohányzóhelyiségek annyira sikeresek, hogy a közösségi élet mára ezekben folyik, rosszabb esetben a kocsma előtt. A törvény társadalmi elfogadottsága a kezdeti nagyon erős ellenzés után mára igen magassá vált, ezért egyetlen párt sem kívánt hozzányúlni a szabályozóhoz, már csak azért sem, mert a vendéglátóipar a maga problémáit mára megoldotta, még ha komoly vérveszteségek és milliós fejlesztések árán is.