Judit
2 °C
7 °C

Bajban az írországi kocsmák

2007.05.29. 07:41
Az Írországban két évvel ezelőtt bevezetett dohányzásellenes törvény - amely egyáltalán nem engedélyezi a füstölést nyilvános helyeken, így az éttermekben, sörözőkben és bárokban sem - az első időben térdre kényszerítette a vendéglátóipart.

A bárok 15 százalékát zárták be, az alkalmazottak ugyanekkora százalékát leépítették, a szektor forgalma pedig rövid idő alatt 10-20 százalékkal esett vissza. Nem csökkent viszont a cigarettafogyasztás - mondta a Napi Gazdaságnak Ronan Berry, a J. P. Carrollnak, a BAT ír leányvállalatának vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Véleménye szerint a gyártókat nem rázta meg különösebben a szigorítás, jóllehet némileg átalakította az iparág vendéglátó-ipari disztribúcióját. Az egyébként jogkövető ír pubok és éttermek igyekeztek kibújni a szabályozás alól azzal, hogy aki tehette, komoly beruházással olyan hőfüggönyös vagy melegített "szeparékat" alakított ki a dohányosoknak, ami megfelel a törvényeknek (vagyis kevesebb mint 80 százalékban zárt tér).

Ronan Berry szerint e dohányzóhelyiségek annyira sikeresek, hogy a közösségi élet mára ezekben folyik, rosszabb esetben a kocsma előtt. A törvény társadalmi elfogadottsága a kezdeti nagyon erős ellenzés után mára igen magassá vált, ezért egyetlen párt sem kívánt hozzányúlni a szabályozóhoz, már csak azért sem, mert a vendéglátóipar a maga problémáit mára megoldotta, még ha komoly vérveszteségek és milliós fejlesztések árán is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?