Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megkezdődött a visszaállamosítás

2005.11.23. 15:30
Egyre élesebb kritikákat váltanak ki a piacgazdaság iránt elkötelezett szakemberek és politikusok körében az orosz államfő piacellenes lépései. A Jukosz megszerzése után a Szibnyefty is az államé lehet, de a visszaállamosítástól már nem csak az olajszektornak kell félnie, hanem a könnyű- és nehéziparnak egyaránt.
Az állami tulajdonú Gasprom megvenné az 1100 benzinkúttal rendelkező Szibnyeftyet. Ezt a szándékot German Gref, az orosz gazdaságügyi és kereskedelmi miniszter, az angol Catham House és az Interfax hírügynökség közös befektetői konferenciáján élesen bírálta.

Nem jó irány

Gref szerint nem jó irányba haladnak az állami vagyonkezelés folyamatai, hiszen az állam nem lehet jó tulajdonos. A konferencián szintén felszólaló gazdasági tanácsadó, Andrei Illarionov ehhez hozzátette, hogy az államosítás már nem csak az olajipari vállalatokat fenyegeti.

Példaként hozta fel a Gasprom részesedésvásárlását a nehézipari OMZ-ben, továbbá az Oboronprom nemrég bejelentett akvizícióját a szintén nehéziparban tevékenykedő Kamovval. Félelmeiket erősíti továbbá, hogy a közelmúltban kiderült, hogy a kormány nagyobb befolyást szeretne szerezni Oroszország legnagyobb autógyártó vállalatában, a Ladákat gyártó Avtovazban.

Fejleszteni kellene, nem államosítani

Az államosítás gyakorlatilag Putyin hatalomra kerülése után nem sokkal kezdődött. Igazán azonban csak az elmúlt években vált nagy mértékűvé, miután a magas olajárak következtében az orosz állami költségvetés 2003 óta többletet produkál. Gref szerint a kormány rosszul teszi, hogy a szufficitet magánvállalatok felvásárlására használja fel, ahelyett, hogy a befektetés-ösztönzés céljából a meglehetősen elavult és hiányos infrastruktúra fejlesztésére fordítaná.

Az orosz gazdaság évente átlagosan 6 százalékkal bővül 1999 óta többnyire a magas olajáraknak köszönhetően, azonban kérdés, hogy ez meddig tarthat. A rubel az elmúlt hét évben 50 százalékkal lett erősebb, ami Illarionov szerint ugyanekkora mértékben nővelte meg a külföldiek oroszországi befektetéseinek költségeit.

Hosszú távon nem lehet sikeres

Jean Lemierre, az EBRD elnöke felhívta a figyelmet, hogy nem ismer olyan elsősorban olajiparra épülő gazdaságot, amely hosszú távú sikereket érne el. Ezért azt ajánlotta az orosz kormánynak, hogy elsősorban a szociális rendszert tegye helyre. Lemierre szerint a folyamatosan emelkedő olajárak elveszik a figyelmet Oroszország legnagyobb problémájáról, nevezetesen, hogy nem eléggé diverzifikált a gazdaság.

Gref jelezte, hogy a probléma megoldásának érdekében a kormány által felállított stabilizációs alap a magas olajbevételekből is részesül, ezáltal fokozatosan növekedik a diverzifikálásra felhasználható összeg. A 2007-es büdzsébe már be fognak építeni 7 olyan speciális területet, ahol lehetőség lesz majd technológiai fejlesztésre használt adókedvezmények igénybevételére. Bár a konferencián még Gref mellett szólalt fel, Illarionov a miniszter bejelentését aggasztónak tartja, mivel szerinte a gazdaság problémáit nem lehet csak egy-két vállalatnak nyújtott kedvezményekkel megoldani.