Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Putyin új világgazdasági rendet akar

2007.06.10. 13:54
Az orosz elnök a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan új architektúráját indítványozta, amelyben nagyobb szerep jut a fejlődő országoknak.

Az orosz elnök a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan új architektúráját indítványozta, amelyben nagyobb szerep jut a fejlődő országoknak. Vlagymir Putyin "archaikusnak és nem demokratikusnak" minősítette a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), és több globális tartalékvaluta és pénzügyi központ megjelenését pártolta vasárnap a szentpétervári gazdasági fórumon.

Nem demokratikus szervezet a WTO?

"Azok a szervezetek, amelyeket kevés aktív szereplővel számolva hoztak létre, archaikusak, nem demokratikusnak, nehézkesnek tűnnek. Messze nem veszik tekintetbe a mai erőviszonyokat, és ezért a régi döntéshozatali módszerek nem működnek" - utalt Vlagyimir Putyin a WTO-ra és a "finoman szólva súlyos nehézségekkel küszködő" dohai körtárgyalásokra a Független Államok Közösségének (FÁK) elnökei és nyugati, keleti üzletemberek sokasága előtt.

"Ma a protekcionizmus gyakran a fejlett országoktól indul ki, amelyek a WTO-t alapították - toldotta meg Putyin, aki "eurázsiai regionális szabadkereskedelmi intézmények" létrehozását ajánlotta a kereskedelem és a beruházások ösztönzésére.

Veszített jelentőségéből a Világbank és az IMF

Putyin a globális pénzügyi intézményekről (a Világbankról és az IMF-ről, vagyis a Nemzetközi Valutaalapról) azt mondta, hogy "teljesen más valóságban" hozták őket létre, mint a mai, és a gyorsan változó világgazdasági környezetben veszítettek jelentőségükből.

"Ötven évvel ezelőtt a világ bruttó hazai termékének 60 százalékát a hét legfejlettebb ipari ország adta, ma viszont fordítva van, a 60 százalék forrása éppen a világ többi országa" - mondta az orosz elnök.

Nem a dollártól kéne függeni

Az orosz államfő szerint a világnak csökkentenie kell az amerikai dollártól mint tartalékvalutától való függését, és a tartalékok egyik alternatív eszközeként be kellene vezetni az orosz rubelt.

Putyin rámutatott, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer egy-két valután, illetve korlátozott számú pénzügyi központon alapul, ami nem tükrözi többé a világgazdaság stratégiai szükségleteit. E valuták árfolyam-ingadozásai negatívan hatnak számos ország pénzügyi tartalékaira és gazdasági fejlődésére. E kihívásra egyetlen válasz van: jónéhány globális tartalékvaluta és jónéhány pénzügyi központ megjelenése - érvelt az elnök, a rubel és az orosz bankrendszer és vonzerejét növelő politikát ígérve.

Megszüntették a tőkemozgás feletti ellenőrzést

Oroszország, amely már visszafizette külföldi adósságát, és 400 milliárd dollárnyi valutatartalékot halmozott fel, tavaly szüntette meg a tőkemozgás feletti állami ellenőrzést.

A múlt év végén úgy tűnt, hogy karnyújtásnyira van az orosz WTO-belépési tárgyalások lezárása is, de ez azután elhúzódott. - A tárgyalások befejezése július végéről őszre tolódik - mondta German Gref gazdaságfejlesztési miniszter a szentpétervári fórum kezdetén.

Oroszország nélkül a WTO 'nem olyan'

Gref vasárnap Pascal Lamy WTO-vezérigazgatóval és Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztossal tárgyalt Szentpéterváron az orosz WTO-csatlakozási lépésekről. Lamy azt mondta a fórumon, hogy "Oroszország nélkül a WTO nem olyan multilaterális szervezet, mint amilyen lenni akar".

Pascal Lamy a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy az Oroszországgal folytatott WTO-tárgyalások "kivitelezhetők", csak "húzóerőre van szükség, a tárgyalóküldöttségeknek meg kell mondani, hogy tegyék meg azt a hiányzó mérföldet", mondta, a politikai akarat szükségességére célozva. Rokonszenvéről biztosította a WTO olyanféle reformját is, amely jobban megfelelne a gyorsan fejlődő gazdaságok, köztük Oroszország és Kína érdekeinek.