Gerzson
-3 °C
2 °C

A nehézipar nagy üzlete, a Putyin-kultusz

2001.09.21. 09:04
Új termékkel állt elő az oroszországi Cseljabinszk területen lévő kuszinszki gépgyár : az üzem megkezdte Vlagyimir Putyin elnök öntöttvasból készült mellszobrának sorozatgyártását.
Az észak-uráli területen nem mindennapi tisztelet övezi az - amúgy az egész országban népszerű - elnököt: itt található Oroszország egyetlen Putyin-múzeuma, egy lelkes hazafi pedig dalt is írt az államfőről.

Bizonytalan üzleti terv

A Kommerszant Daily című napilap beszámolója szerint kérdéses azonban, hogy piaci szempontból megtérül-e a mellszobrok gyártása. Az üzleti tervek ugyanis még havi több száz darab értékesítéséről szóltak csak a területen belül, és érdeklődés mutatkozott Oroszország más vidékeiről is.

Rosszul fogy a mosolygó, emberközeli öntöttvas

Az utóbbi időben azonban többen visszamondták a megrendelést és megcsappant az érdeklődők száma is. Elképzelhető, hogy ez összefügg a szobrok borsos árával: a 40 centiméter magas alkotást 3 ezer rubelért - mintegy 30 ezer forint - vásárolhatják meg az elnök tisztelői.

Pedig Alekszandr Karenyin, a Putyint vasba álmodó művész mindent megtett a siker érdekében, szavai szerint "emberközelbe" hozta az államfőt és még "kellemes mosolyt" is varázsolt az arcára.

Változatlanul népszerűek viszont a térségben az elnök portréi, amelyek már - mérettől függően - 38-400 rubeles áron megvásárolhatóak.

A nehézipar a kultusz ápolója

A Putyin-kultusz ápolásában egyébként a magnyitogorszki vasmű - az ország egyik legnagyobb nehézipari vállalata - jár élen. Az üzemben, amelyet Putyin háromszor is meglátogatott hivatalba lépése óta, múzeumot rendeztek be az elnök tiszteletére. A kiállítás legféltetettebb relikviája az a munkaruha, amelyet az államfő viselt egyik gyárlátogatása során.

A himnuszköltő perre ment a cinikus német médiával

Az említett himnuszt - "Dal az elnökről" címmel - egy fiatal költő, Mihail Anyiscsenko írta. Bár a szövegben egyszer sem hangzik el Putyin neve, mindenki számára világos, hogy a dal a Kreml jelenlegi gazdájáról szól.

A művész annyira megsértődött, amikor egy német lap szerinte rosszindulatúan értelmezte hazafias magatartását, hogy be is perelte az újságot. A per októberben Moszkvában kezdődik.