Ágnes
-1 °C
2 °C

Kihátrált a PwC a Jukosz mögül

2007.06.25. 22:06
A Jukosz egykori vezetõi éppen a könyvvizsgáló most visszavont jelentéseire alapozták volna a csõdöt megállapító ítélet elleni fellebbezést. Szakértõk szerint a PriceWaterhouseCoopers egyezséget kötött az orosz hatóságokkal, a Jukosz ügyben hozott döntést összefüggésbe hozzák a PwC-nél adóelkerülés miatt kezdett vizsgálattal.

Visszavonta a Jukosz orosz olajcégnek az 1996 és 2004 közötti évekre szóló mérlegeit hitelesítõ hivatalos beszámolóit a PriceWaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi könyvvizsgáló oroszországi leányvállalata.

A PwC Audit hétfõn nyilvánosságra hozott közleményében ezt azzal indokolta, hogy az orosz fõügyészségtõl olyan bizonyítékok birtokába jutott, amelyek azt igazolják, hogy ügyfele, a Yukos nem hiteles információkkal látta el. A döntés kihúzza a talajt a Jukosz egykori vezetõinek és részvényeseinek talpa alól, hiszen a cégre kimondott csõdítéletet éppen az auditálást végzõ PwC Audit megállapításai alapján fellebbezték meg.

Ha tudták volna

Az oroszországi könyvvizsgáló azt állítja, ha annak idején birtokában lettek volna a fõügyészség által szolgáltatott új információk, azok befolyásolták volna a mérlegbeszámolókhoz fûzött megállapításokat. A PwC álláspontja szerint "lehet, hogy a Jukosz volt vezetõitõl kapott információk és nyilatkozatok nem voltak hitelesek" - áll a PwC Audit honlapján olvasható közleményben. A Jukoszt több mint 27 milliárd dollár adóhátralék kirovásával döntötték csõdbe egy olyan jogi hadjáratban, amellyel általános vélemény szerint a Kreml torolta meg Mihail Hodorkovszkij cégvezetõ politikai ambícióit. Hodorkovszkij nyolcéves büntetését tölti, amellyel adóelkerülés és nagystílû gazdasági csalás címén sújtották.

A moszkvai döntõbíróság 2006 augusztusában mondta ki a csõdöt a Jukosz felett. A bíróság idén márciusban érvénytelenítette a 2002-2004-es mérlegbeszámolókat, és kimondta, hogy a könyvvizsgáló megsértette a szakmai elõírásokat az auditálás során, amivel segítette a Jukoszt az adófizetés kötelezettségének kikerülésében. A bíróság szerint a PwC két könyvvizsgálatot végzett a cégnél, egyet "belsõ használatra", egy másikat a részvényesek számára, amivel félrevezette a részvényeseket és a piaci szereplõket a Jukosz tényleges helyzetét illetõen. Emiatt a PwC Auditot 480 ezer dollárra büntették, ráadásul megvonhatják a PricewaterhouseCoopers oroszországi mûködési engedélyét.

Alku a háttérben?

Moszkvai rendõrök március elején házkutatást tartottak a PwC Auditnál: a nyomozók 243 millió rubelnyi (9,3 millió dollár) adóelkerüléssel gyanúsítják a cég vezetõit. A rendõrök 2002-re vonatkozó "további dokumentumokat" is kerestek egy másik adóelkerülési ügyben, amely a Jukosz-perhez kapcsolódott. Orosz könyvvizsgálók azt gyanítják, hogy a PwC Audit kompromisszumot kötött az állami szervekkel, és ennek az egyezségnek feltétele volt a mérlegeket hitelesítõ beszámolók visszavonása. Többen arra figyelmeztettek, hogy a PwC önnön tekintélyének ártott ezzel a döntéssel.