Mátyás
1 °C
15 °C

Egymillió dolláros büntetés a legnagyobb könyvvizsgálónak

2003.05.23. 12:20
Az amerikai tőzsdefelügyelet azzal vádolta a PricewaterhouseCoopers-t, hogy egy megbízója könyvelésében megváltoztatott bizonyos adatokat. A cég egymilliót fizet, hogy elkerülje a további vizsgálódást.
A tőzsdefelügyelet (SEC) az azóta csődbement SmarTalk telekomcég könyvelésében találta azokat a hibákat, amelyek alapján megvádolta a PricewaterhouseCoopers-t, közölte a Financial Times. A SEC úgy találta, hogy a szabálytalan gyakorlatról a könyvvizsgáló vezetésének is tudomása volt.

Az Andersen kapta a legnagyobb büntetést

A világ legnagyobb könyvvizsgálója fizetett, de nem ismerte el, hogy bármi szabálytalant elkövetett volna. Szakértők szerint a cég jól járt, a Waste Management könyvelésének hibái miatt ugyanis az Andersent hétmillió dollárra büntették. Az Andersen volt az Enron auditora is, abban az ügyben a bíró félmillió dolláros büntetésről döntött (ez volt a kiszabható maximum).

Ötmilliót már kifizetett

A könyvvizsgáló azt is közölte, hogy az ügy ezzel a büntetéssel valószínűleg lezárul, az igazságügyi minisztérium nem indít nyomozást egyetlen alkalmazottja ellen sem. Tavaly júliusban a PwC már kifizetett ötmillió dollárt, miután a SEC átnézte tizenhat cég 1996 és 2001 közötti könyvelését.