Jusztina
1 °C
16 °C

A Qwest elismerte a könyvelési hibákat

2002.07.29. 12:27
A legnagyobb amerikai helyi távközlési szolgáltató elismerte, hogy rosszul könyvelt 1,16 milliárd dollárnyi bevételt, ezért 1999-es, 2000-es és 2001-es eredményéről új jelentést készít.
A Qwest könyvelési gyakorlatával kapcsolatban már korábban felmerült a gyanú, és már meg is indult a vizsgálat. A cég 26,5 milliárdos adóssággal küszködik, de nem kér csődvédelmet - ellentétben a WorldCommal vagy a Global Crossinggal. A Qwest könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt.

Ugyanakkor, a BBC értesülései szerint a cég a 2002-es előrejelzését is módosítja. A módosítást a cégvezetés szerint nem a hibás könyvelés, hanem a világgazdaság, illetve a telekomszektor rossz állapota indokolja.

A Qwest bejelentette azt is, hogy jó eséllyel nem tudja teljesíteni az amerikai szövetségi tőzsdefelügyelet (SEC) rendelkezését, amely szerint a legnagyobb amerikai vállalatoknak - a korábbi sorozatos könyvelési botrányok miatt - augusztus 14-éig meg kell erősíteniük legutóbbi eredmény-beszámolóikat.

A deviza- és értékpiacok most már gyakorlatilag érzéketlenek az ilyen hírekre. Hétfőn, közép-európai idő szerint délelőtt fél 11-kor a dollár 119,21 jen volt a londoni bankközi devizapiacon, 0,42 jennel drágább a pénteki késői londoni árfolyamnál. Az euró 98,72 dollárcenten gyakorlatilag stagnált, közölte az MTI.