A Qwest vezetői százmilliókat kerestek a túlértékelt részvényeken

2002.07.30. 12:12
A könyvelési csalással vádolt távközlési szolgáltató vezetői több százmillió dollárnyi Qwest-papíron adtak túl a botrány kitörése előtt - közölte a New York Times.
A lap értesülései szerint a vállalat vezetői sok százmillió dollárt kerestek az utóbbi években Qwest-részvényeik eladásával. Ez önmagában még nem lenne baj, de nemrég a Qwestről is kiderült, hogy félrekönyvelt néhány százmilliónyi tételt, ezért új pénzügyi jelentést kell készítenie az 1999-2001-es időszakról.

Negyvenről másfél dollárra

Joseph P. Nacchio vezérigazgató, akinek múlt hónapban kellett lemondania, 277 millió dollárt keresett az ügyletekkel. Robert S. Woodruff pénzügyi igazgató jóval kevesebbel beérte: ő csak 29 milliónyi papíron adott túl a botrány kitörése előtt.

Philip F. Anschutz főrészvényes, az igazgatótanács tagja csinálta a legnagyobb üzletet: 1999-ben közel másfélmilliárdnyi részvénytől vált meg. Egy éve a cég papírjainak értéke elérte a 40 dollárt, a hét elején az árfolyam másfél dollárnál tartott.

Már folyik a nyomozás

A legnagyobb amerikai helyi távközlési szolgáltató könyvelési gyakorlatával kapcsolatban már korábban felmerült a gyanú, és már meg is indult a vizsgálat. A Qwest hétfőn elismerte, hogy rosszul könyvelt 1,16 milliárd dollárnyi bevételt, ezért 1999-es, 2000-es és 2001-es eredményéről új jelentést készít.

A vállalat bejelentette azt is, hogy jó eséllyel nem tudja teljesíteni az amerikai szövetségi tőzsdefelügyelet (SEC) rendelkezését, amely szerint a legnagyobb amerikai vállalatoknak - a korábbi sorozatos könyvelési botrányok miatt - augusztus 14-éig meg kell erősíteniük legutóbbi eredmény-beszámolóikat.  • Hírek
  • Hírek