Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Qwest vezetői százmilliókat kerestek a túlértékelt részvényeken

2002.07.30. 12:12
A könyvelési csalással vádolt távközlési szolgáltató vezetői több százmillió dollárnyi Qwest-papíron adtak túl a botrány kitörése előtt - közölte a New York Times.
A lap értesülései szerint a vállalat vezetői sok százmillió dollárt kerestek az utóbbi években Qwest-részvényeik eladásával. Ez önmagában még nem lenne baj, de nemrég a Qwestről is kiderült, hogy félrekönyvelt néhány százmilliónyi tételt, ezért új pénzügyi jelentést kell készítenie az 1999-2001-es időszakról.

Negyvenről másfél dollárra

Joseph P. Nacchio vezérigazgató, akinek múlt hónapban kellett lemondania, 277 millió dollárt keresett az ügyletekkel. Robert S. Woodruff pénzügyi igazgató jóval kevesebbel beérte: ő csak 29 milliónyi papíron adott túl a botrány kitörése előtt.

Philip F. Anschutz főrészvényes, az igazgatótanács tagja csinálta a legnagyobb üzletet: 1999-ben közel másfélmilliárdnyi részvénytől vált meg. Egy éve a cég papírjainak értéke elérte a 40 dollárt, a hét elején az árfolyam másfél dollárnál tartott.

Már folyik a nyomozás

A legnagyobb amerikai helyi távközlési szolgáltató könyvelési gyakorlatával kapcsolatban már korábban felmerült a gyanú, és már meg is indult a vizsgálat. A Qwest hétfőn elismerte, hogy rosszul könyvelt 1,16 milliárd dollárnyi bevételt, ezért 1999-es, 2000-es és 2001-es eredményéről új jelentést készít.

A vállalat bejelentette azt is, hogy jó eséllyel nem tudja teljesíteni az amerikai szövetségi tőzsdefelügyelet (SEC) rendelkezését, amely szerint a legnagyobb amerikai vállalatoknak - a korábbi sorozatos könyvelési botrányok miatt - augusztus 14-éig meg kell erősíteniük legutóbbi eredmény-beszámolóikat.