Piroska
3 °C
3 °C

Virágzik a rabszolga-ipar

2002.05.29. 12:36
Nyitottnak mutatkozik Szudán és állítása szerint hajlandó megfigyelőket is beengedni, miután egy nemzetközi szervezet jelentésében jelentős rabszolgatartó államként festette le. A jelentés szerint a világban pompás konjunktúrája van a rabszolgakereskedelemnek és -tartásnak. Afrika és Ázsia kedveli az ingyenes munkaerőt, de a brazilok sem lehetnek büszkék.
Kevéssé hihető módon hajlandónak mutatkozik a szudáni rezsim arra, hogy külföldi szakértőkkel együtt harcoljon a rabszolgaság ellen. Egy amerikai pénzből fenntartott szervezet ugyanis megállapította, hogy a diktatúrában létező gyakorlat emberek elrablása és értékesítése. Az ország zártsága miatt ugyanakkor nehéz felbecsülni az áldozatok számát. Az Anti-Slavery International szerint 1983 óta 5 és 14 ezer közötti számú embert raboltak el és kényszeríitettek munkára.

Nem söpörjük szőnyeg alá a rabszolgákat

Szudán hivatalosan annyit ismer be, hogy előfordulnak emberrablások. A jelentés viszont konkrétan javaslatot tesz egy vasútvonal bezárására, mivel ott állítólag szinte kizárólag rabszolgákat szállítanak.

Szudán azonban egyáltalán nem számít egyedülállónak.

Egyesült Arab Sportemberek

Az Egyesült Arab Emirátusokban igen népszerű szórakozás a teveverseny, ám az állatok hajtása életveszélyes mutatvány, amit magára adó egyesült arab nem szívesen kockáztat. A munkaerőpiaci feszültséget nemesen egyszerűen szokták megoldani, amennyiben Ázsiából szállított 4 és tíz éves korú közötti kisfiúkat vásárolnak nagy tételben. Hasonló gyakorlat létezik szinte az összes Öböl-államban.

Szintén rossz bizonyítványt kapott Mauritánia, ahol - bár 1981-ben hivatalosan betiltották a rabszolgatartást - semmit sem tettek a rabláncon lévők kiszabadításáért.

A romantikus esőerdő

Nem egyedül Afrikában kedvelik jobban a láncot a kollektív szerződésnél. Brazíliában tavaly több mint ezer kényszermunkást szabadítottak ki, főként Amazonas menti ültetvényekről. Nincs pontos adat, de nyilván sokkal többen maradtak rabságban.

Pakisztánban - főként Sindh tartományban - az a gyakorlat, hogy a "földesúr" némi készpénzelőleget nyújt a nincstelen családoknak, majd hosszan dolgoztatja őket fizetség nélkül.

Lánc és szex

Praktikus okokból a legtöbbször gyermekeket ragadnak el rabszolgának. A jelentés szerint a házicselédként használt kislányok jó részét - több millió gyermekről van szó - szexuálisan is kihasználják, miközben természetesen megfosztják őket a tanulás lehetőségétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!