Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Rabszolgaperek indulhatnak Amerikában

2002.05.02. 12:25
A kaliforniai hatóságok nyilvánosságra hozták azoknak a biztosítóknak a listáját, amelyek a XIX. században rabszolgatartókkal szerződtek. A fekete polgárjogi aktivisták szerint ennek segítségével a következő hónapokban a rabszolgák leszármazottai kártérítési perek sorozatát indíthatják.
A kaliforniai biztosításfelügyelet egy nemrég életbe lépett törvény alapján felszólította a biztosítótársaságokat, hogy vizsgálják át az 1865 előtti szerződésekre vonatkozó papírokat, és jelentsék, ha rabszolga-biztosításról szóló anyagokat találnak - közölte a BBC. A hatóságok szerint a cégek 92 százaléka reagált a felkérésre, bár többségüknél már nincsenek az adott időszakra vonatkozó dokumentumok.

Nyolc cég, hatszáz rabszolga

A listán az ACE Ltd., az Aetna Inc., az American International Group Inc., a Manhattan Life Insurance Co., a New York Life Insurance Co., a Penn Mutual Life Insurance Co., a Providence Washington. és a Royal & Sun Alliance szerepel. A papírok szerint a nyolc cég körülbelül négyszáz rabszolgatartóval szerződött hatszáz rabszolga biztosításáról.

A lista megjelenése előtt egy per indult

Polgárjogi aktivisták szerint a hivatalos lista segítségével kártérítési perek sorozata indulhat az érintett cégek, illetve azok utódai ellen. Eddig egyetlen ilyen per indult: március végén Deadria Farmer-Paellmann fekete polgárjogi aktivista New Yorkban kártérítési keresetet nyújtott be önmaga és "minden, hasonlóképpen érintett személy" nevében az Aetna biztosító, a CSX útépítő vállalat és a FleetBoston pénzügyi csoport ellen.

Richard E. Barber, egy polgárjogi szervezet korábbi vezetője a lista nyilvánosságra hozatala után máris keresetet nyújtott be a New York Life Insurance, a Brown Brothers Harriman & Co. és a Norfolk Southern Corp. ellen.

A kormányt hiába perelték

Az egykori rabszolgák leszármazottai régóta próbálják elérni, hogy a kongresszus hivatalosan bocsánatot kérjen és kárpótlást fizessen - a kormány ellen indított kártérítési perek rendre kudarccal végződtek.

Nem a per megnyerése a cél

Az aktivistáknak azonban a hivatalos listával a kezükben sincs sok esélyük - a cégek annak idején nem sértettek törvényt, és az akkori vállalatok nagy része már nem is létezik. A perek azonban segíthetnek abban, hogy a megnevezett cégek imidzsük védelmében lobbizni kezdjenek a kongresszusnál a gyors bocsánat kérésért és kártérítésért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!