Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rabszolgaperek indulhatnak Amerikában

2002.05.02. 12:25
A kaliforniai hatóságok nyilvánosságra hozták azoknak a biztosítóknak a listáját, amelyek a XIX. században rabszolgatartókkal szerződtek. A fekete polgárjogi aktivisták szerint ennek segítségével a következő hónapokban a rabszolgák leszármazottai kártérítési perek sorozatát indíthatják.
A kaliforniai biztosításfelügyelet egy nemrég életbe lépett törvény alapján felszólította a biztosítótársaságokat, hogy vizsgálják át az 1865 előtti szerződésekre vonatkozó papírokat, és jelentsék, ha rabszolga-biztosításról szóló anyagokat találnak - közölte a BBC. A hatóságok szerint a cégek 92 százaléka reagált a felkérésre, bár többségüknél már nincsenek az adott időszakra vonatkozó dokumentumok.

Nyolc cég, hatszáz rabszolga

A listán az ACE Ltd., az Aetna Inc., az American International Group Inc., a Manhattan Life Insurance Co., a New York Life Insurance Co., a Penn Mutual Life Insurance Co., a Providence Washington. és a Royal & Sun Alliance szerepel. A papírok szerint a nyolc cég körülbelül négyszáz rabszolgatartóval szerződött hatszáz rabszolga biztosításáról.

A lista megjelenése előtt egy per indult

Polgárjogi aktivisták szerint a hivatalos lista segítségével kártérítési perek sorozata indulhat az érintett cégek, illetve azok utódai ellen. Eddig egyetlen ilyen per indult: március végén Deadria Farmer-Paellmann fekete polgárjogi aktivista New Yorkban kártérítési keresetet nyújtott be önmaga és "minden, hasonlóképpen érintett személy" nevében az Aetna biztosító, a CSX útépítő vállalat és a FleetBoston pénzügyi csoport ellen.

Richard E. Barber, egy polgárjogi szervezet korábbi vezetője a lista nyilvánosságra hozatala után máris keresetet nyújtott be a New York Life Insurance, a Brown Brothers Harriman & Co. és a Norfolk Southern Corp. ellen.

A kormányt hiába perelték

Az egykori rabszolgák leszármazottai régóta próbálják elérni, hogy a kongresszus hivatalosan bocsánatot kérjen és kárpótlást fizessen - a kormány ellen indított kártérítési perek rendre kudarccal végződtek.

Nem a per megnyerése a cél

Az aktivistáknak azonban a hivatalos listával a kezükben sincs sok esélyük - a cégek annak idején nem sértettek törvényt, és az akkori vállalatok nagy része már nem is létezik. A perek azonban segíthetnek abban, hogy a megnevezett cégek imidzsük védelmében lobbizni kezdjenek a kongresszusnál a gyors bocsánat kérésért és kártérítésért.