Géza
-11 °C
-4 °C

Románia összes vagyonát egy 24 éves fiatalra bízták

2006.01.23. 11:24
Rendkívüli karrierről számol be az Evenimentul Zilei bukaresti napilap: a román privatizációs szervezet, az AVAS élére egy 24 éves fiatalember, Razvan Orasanu került.

"A korábbi fizetésem feléért tértem haza" - nyilatkozta az Evenimentul Zilei-nek (EVZ), az egyik legnagyobb példányszámú bukaresti napilapnak Razvan Orasanu, amikor kinevezése körülményeiről kérdezték. Orasanu a román privatizációs szervezet élére jutott, méghozzá úgy, hogy nála fiatalabb ember még nem került kormányzati pozícióba délkeleti szomszédunknál.

#alt#
Orasanu 24 évesen privatizálhat
(forrás: avas.gov.ro)

A magánosítás romániai főnöke egyébként gyakorlatilag miniszteri rangú személy, jóllehet hivatalosan csak államtitkár a besorolása. Orasanu ugyanis éppen olyan jogkörökkel rendelkezik, mint amilyenekkel mindeddig Musetescu privatizációért felelős miniszter bírt. Fizetése havi 36 millió régi lej.

Orasanut a román miniszterelnök, Calin Popescu-Tariceanu nevezte ki mostani funkciójába (egyik helyettese az AVAS-nál a magyar nemzetiségű, korábban Gyöngyösön tanult Gyerkó László). Orasanu karrierjét az alapozta meg, hogy az elmúlt év során Tariceanu tanácsadójaként valószínűleg igen közel kerülhetett a román kormányfőhöz.

Orasanu ugyan csak 24 éves, de máris három másik országban dolgozott az EVZ szerint. Aztán mégis visszajött Romániába - írja a lap - feleakkora fizetésért, mint amennyit kínáltak neki máshol.

Orasanu dolgozott korábban Kínában és Nagy-Britanniában. Londonban képviselt tajvani cégeket, de volt munkatársa a Shell Business Consultancy-nek is. Párizsban angolt tanított az egyik Business Schoolban, 2003 és 2004 között, végül 2005-ben lett Tariceanu gazdasági tanácsadója.