Klaudia
0 °C
12 °C

Az összeomlás szélén a rubel

2008.12.12. 07:20
Tovább fog folytatódni a rubel kálváriája, s a hatóságok egyre gyorsuló ütemben lesznek kénytelenek teret engedni az orosz deviza gyengülésének. Moszkva több mint 150 milliárd dollárt költött eddig az orosz pénz védelmére, úgy tűnik, hiába. Az olcsó olaj és a befektetők által kivont 200 milliárd dollárnyi tőke megrogyaszthatja az orosz gazdaságot.

Az orosz hatóságok egy hónap alatt ötödször értékelték le a rubelt az euróval és a dollárral szemben, miután az ország devizatartalékai 161 milliárd dollárral olvadtak az árfolyam védelmét szolgáló intervenciók során. Az intézkedéssel a rubel ingadozási sávját 6,7 százalékról 7,7 százalékra szélesítették.

Az árfolyamsávot egy devizakosárral szemben állapítják meg, ez nagyjából 55 százalékban dollárból, a maradék része euróból tevődik össze. Egy hónappal ezelőtt a sáv még csak 3,7 százalékos volt. A rubel ezután további 0,7 százalékkal értékelődött le a devizakosárhoz viszonyítva.

Nem tehettek mást

Nemigen maradt más választása a döntéshozóknak, mint hagyni a rubelt, hadd gyengüljön, a lehető leggyorsabban - mondta a Bloombergnek Beat Siegenthaler, a TD Securities londoni stratégája. Szerinte a rendszeres heti leértékelési lépések tűnnek most a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Oroszország augusztus eleje óta devizatartalékai 27 százalékát veszítette el, miközben igyekezett megakasztani a rubel 16 százalékos leértékelődését a dollárral szemben. Az orosz deviza értékvesztése az olaj árának esésével és a grúz konfliktus kirobbanásával párhuzamosan indult meg. A BNP Paribas adatai szerint a külföldi befektetők azóta mintegy 200 milliárd dollárnak megfelelő összeget vontak ki az országból.

Negyedét elveszítheti az értéke

Az elmúlt hónapban a rubel 4,8 százalékkal értékelődött le a devizakosárral szemben. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az olajár csúszása további 25 százalékos értékvesztést fog eredményezni a következő 12 hónapban. A legpatinásabb orosz befektetési bank, a Troika-Dialog egyszeri 20 százalékos leértékelés lehetőségét latolgatja elemzésében.

A Troika szerint erre a legvalószínűbb időpont január vége lehet, amikor az újévi szünet miatt kicsi annak a valószínűsége, hogy a lakosság megrohamozza az orosz bankokat. Az Unicredit stratégái 2009 végéig 15 százalékos rubel leértékelődést valószínűsítenek.

A lakosokra sem számíthatnak

Az orosz lakosság betéteinek 6 százalékát vonta ki a helyi bankokból október folyamán. Ez volt a legnagyobb betétállomány-csökkenés, mióta az orosz jegybank két éve elkezdte az erre vonatkozó adatokat gyűjteni. A külföldi devizában lévő betétek aránya eközben 11 százalékkal emelkedett.

A múlt héten az orosz devizatartalékok csökkenése 17,9 milliárd dollárra rúgott (ez meghaladja az előrejelzett 11 milliárd dollárt) , a tartalékok nagysága jelenleg 437 milliárd dollárt tesz ki. Múlt héten az elnök áldását adta arra, hogy a devizatartalékokat - amely a világon a harmadik legnagyobb - továbbra is felhasználják a hirtelen árfolyamesés ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!