Árpád
-2 °C
3 °C

Egy 26 éves nő a leggazdagabb kínai

2007.10.11. 08:06
Gombamód szaporodnak a kínai milliárdosok. Egy év alatt 15-ről 106-ra nőtt azok száma, akiknek dollárban is összejött legalább egy milliárdnyi (ezzel az USA után Kínában van a legtöbb dollármilliárdos). A lista élén egy 26 éves nő áll 17,5 milliárd dollárnyi, mitegy 3100 milliárd forintnyi vagyonnal.

Egy év alatt meghatszorozódott a dollármilliárdosok száma Kínában. A hirtelen gyarapodást elsősorban a tőzsdei árfolyamok megugrásának köszönhetik az ázsiai ország leggazdagabbjai. A listát egy 26 éves fiatalasszony, Jang Huj-jen vezeti 17,5 milliárd dolláros vagyonával – derül ki a Bloomberg által idézett, Sanghajban összeállított úgynevezett Hurun-listából. A Forbes által két nappal korábban kiadott Ázsia-rangsorban szintén Jang szerepelt az első helyen.

A kínai dollármilliárdosok 15-ről 106 fősre duzzadt csapata így a világ második legnépesebbjének mondható az USA után, ahol 400-an tartoznak ebbe a ligába. Ráadásul a valóságos kínai szám akár a 200-at is elérheti, mivel rengeteg olyan vállalkozó van, aki nem jelenti be hivatalosan teljes vagyonát.

Az idei Hurun-listán szereplő összesen 800 kínai mindegyike 105 millió dollárnál többet mondhat magáénak, összesítve pedig 457 milliárd dollárnyi érték felett rendelkeznek. Átlagos vagyonuk megkétszereződött az elmúlt év során, és mára eléri 562 millió dollárt. A ranglista első tíz helyezettje közül négy – köztük Jang, akinek apja is építési vállalkozó – ingatlanfejlesztésből gazdagodott meg, kihasználva a rohamos kínai gazdasági növekedést kísérő nagyarányú urbanizációt.

Az egyre növekvő jómód mellett ugyanakkor a világ legnépesebb országában még mindig 150 millióan kénytelenek napi egy dollárnál kevesebből megélni. Az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint Kínában – és Nepálban – minden más ázsiai országnál gyorsabban nőnek a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbségek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?