Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nyaraljon a Recessziótáborban!

2001.08.10. 15:15
Kapcsolódók (1)
Két, internetes cégtől nemrég kirúgott San Franciscói fiatalember úgy döntött, hogy a dotkom-válságtól sújtott sorstársaiknak tábort szervez. Az alapítók azt szeretnék, hogy az utcára kerülők az álláskeresés szüneteiben velük kiránduljanak, szórakozzanak. A jelentkezők saját programötletekkel is előállhatnak - az első ilyen: sörözés az oaklandi stadion parkolójában.
Sajátos módon próbálja enyhíteni a dotkom-válság hatásait két kaliforniai it-szakember. Miután kirakták őket szilícium-völgyi állásukból, úgy döntöttek, hogy (saját pénzügyi helyzetükön is segítve) "válságtábort" nyitnak sorstársaiknak. A vesztüket okozó jelenségről elnevezett tábor honlapja szerint az alapítók célja, hogy a frusztrált elbocsátottak az állandó álláskeresést kellemesebb programokkal szakíthassák félbe.

Az alapítók magasról estek

Andrew Brenner alapító korábban az eDaycare, a Contact Networks, majd az Mspect igazgatója volt. Társa, Michael Feldman MIT-diplomájával a zsebében az Oracle-nél, majd a Silicon Graphics-nél helyezkedett el, később megalapította cégét, a PowerLab Studios-t. Legutóbb a Tools, Inc. elnök-vezérigazgatója volt - innen került az utcára a cég megszűnésekor.

Vidám, egészséges és közel van

A Recession Camp nem hagyományos tábor. Az alapítók csak néhány órás elfoglaltságokat szerveznek, azokat is közel San Franciscóhoz, hogy a jelentkezőknek mindig legyen ideje újabb és újabb meghallgatásokon megjelenni. A programokra a tábor honlapján lehet jelentkezni. Brennerék elég sajátosan jellemzik ajánlatukat: azt ígérik, hogy a programok "egészségesek, bár nem lesznek húszmérföldes biciklitúrák", "vidámak, még ha az érzés nem is hasonlítható egy Ecstasy hatásához", és persze mindenekelőtt olcsók.

Piramistábor

Érdekes vonása még a tábornak a piramisjátékra hajazó felépítés: az első szabály ugyanis, hogy minden jelentkezőnek levelet kell küldenie a táborról két barátjának. Az előre megírt levelet szintén a honlapról lehet elküldeni, igaz az eseményeket reklámozó szövegen szabad változtatni. A tábor júniusi indulása óta már több százan jelentkeztek, és vettek részt a programokon.

Lovaglás, sörözés, jótékonykodás

Az alapítók általában szabadtéri foglalkozásokat (túrázás) szerveznek, de a jelentkezők is előállhatnak saját ötleteikkel, programjaikkal. Az első, nem az alapítók által összehozott program: lovas túra augusztus 8-án Ruth Kirschner szervezésében (30 dollár, a szervezők szabadkoznak a magas ár miatt), illetve augusztus 9-én meccsnézéssel egybekötött sörözés az oaklandi stadion parkolójában, Vernon Chang Volkswagen-kisbuszában (ár nincs feltüntetve, kommentár: "a meccsre szóló jegyek olcsók, bár minket ugye nem érdekel a játék"). A szervezők jótékonysági akciókat is hirdetnek, a tábor tagjai rendszeresen részt vesznek a hajléktalanokon, szegényeken segítő San Francisco Food Bank munkájában.