Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Brit-svéd egyeztetés az euró bevezetéséről

2002.06.28. 13:44
Az euró bevezetéséről tartandó népszavazás dátuma lesz az egyik fő témája a brit és a svéd miniszterelnök július 15-i találkozójának. A referendumokra mindkét országban várhatóan 2003-ban kerül sor, de a két kormányfőnek mérlegelnie kell, hogy melyik ország tartsa meg először a népszavazást, ugyanis a voksolások sikere szempontjából nem mindegy, hogy miként követik egymást a referendumok.
A legújabb felmérések szerint a svédek többsége támogatja az euró bevezetését, azonban Nagy-Britanniában még mindig csupán a lakosság alig harmada ért egyet a font lecserélésével.

A göteborgi egyetem politikatudományi professzora, Rutger Lindahl szerint azonban Tony Blair brit kormányfő beviszi országát az eurózónába, mivel az egyetlen karizmatikus figurája lesz a népszavazási kampánynak - írja a Yahoo! svéd kiadása.

Alakul a népszavazási sorrend: brit, svéd, dán

Blair arra számít, hogy az eurózóna országaiban eltöltött nyaralások "euróélményei" hatására megváltozik a britek véleménye a közös európai valuta bevezetéséről.

Svéd kollégája, Göran Persson pedig feltehetően azt szeretné, hogy elsőként Nagy-Britannia tartsa meg a referendumot, amelynek általa várt sikere jó hatást gyakorolhat majd a svédekre - véli a svéd SEB kereskedelmi bank egyik elemzője.

A harmadik nem eurózónatag uniós tagállam, Dánia kormánya egyelőre nem foglalkozik a népszavazás kitűzésének kérdésével, bár a felmérések szerint a három ország közül itt a legmagasabb az euró híveinek aránya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!