Jácint
17 °C
31 °C

Nem halasztják el a svéd népszavazást

2003.09.11. 13:02
Az eddigi terveknek megfelelően megtartják a népszavazást Svédországban az euró bevezetéséről - egyeztek meg a politikai pártok vezetői. A referendum esetleges elhalasztásáról akkor röppentek fel hírek, amikor az őt ért támadás után a kórházban életét vesztette az ország külügyminisztere, Anna Lindh.
Megtartják vasárnap a népszavazást az euró bevezetéséről - jelentette be Goran Persson svéd miniszterelnök. Erről a pártok vezetői csütörtökön egyeztek meg - tudósít a Reuters hírügynökség.

"Egyetértettünk abban, hogy a referendum az eredeti terveknek megfelelően halad tovább" - mondta a megbeszélést követően a kormányfő.

A népszavazás megtartásával kapcsolatos kétségek akkor merültek fel, miután Anna Lindh külügyminiszter csütörtök hajnalban életét vesztette a kórházban az őt ért támadást követően. Lindh, mint Svédország egyik legnépszerűbb politikusa, a közös európai pénznem bevezetése mellett kampányolt.

Felfüggesztették a kampányt

Az euró bevezetését támogatók és ellenzők is felfüggesztették kampányukat a halálhírre. Az azonban nem világos, hogy a támadásnak milyen hatása lesz a közeledő népszavazásra. Az ellenzők eddig biztosan vezetnek valamennyi közvélemény-kutató szerint.

Az ellenzők ugyanakkor attól félnek, hogy a kormány begyűjti a szimpátiaszavazatokat. Peter Erikkson, a zöldek vezetője és az ellenzők táborának vezéralakja szerint meg kell tartani a referendumot - írja a telegraph.co.uk. "Ha elhalasztjuk vagy töröljük a népszavazást, az az elkövető győzelmét jelenti" - mondta Erikkson.