Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem halasztják el a svéd népszavazást

2003.09.11. 13:02
Az eddigi terveknek megfelelően megtartják a népszavazást Svédországban az euró bevezetéséről - egyeztek meg a politikai pártok vezetői. A referendum esetleges elhalasztásáról akkor röppentek fel hírek, amikor az őt ért támadás után a kórházban életét vesztette az ország külügyminisztere, Anna Lindh.
Megtartják vasárnap a népszavazást az euró bevezetéséről - jelentette be Goran Persson svéd miniszterelnök. Erről a pártok vezetői csütörtökön egyeztek meg - tudósít a Reuters hírügynökség.

"Egyetértettünk abban, hogy a referendum az eredeti terveknek megfelelően halad tovább" - mondta a megbeszélést követően a kormányfő.

A népszavazás megtartásával kapcsolatos kétségek akkor merültek fel, miután Anna Lindh külügyminiszter csütörtök hajnalban életét vesztette a kórházban az őt ért támadást követően. Lindh, mint Svédország egyik legnépszerűbb politikusa, a közös európai pénznem bevezetése mellett kampányolt.

Felfüggesztették a kampányt

Az euró bevezetését támogatók és ellenzők is felfüggesztették kampányukat a halálhírre. Az azonban nem világos, hogy a támadásnak milyen hatása lesz a közeledő népszavazásra. Az ellenzők eddig biztosan vezetnek valamennyi közvélemény-kutató szerint.

Az ellenzők ugyanakkor attól félnek, hogy a kormány begyűjti a szimpátiaszavazatokat. Peter Erikkson, a zöldek vezetője és az ellenzők táborának vezéralakja szerint meg kell tartani a referendumot - írja a telegraph.co.uk. "Ha elhalasztjuk vagy töröljük a népszavazást, az az elkövető győzelmét jelenti" - mondta Erikkson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?