Blair-Chirac-Schröder-javaslat európai reformcsomagra

2003.02.07. 10:09
A gyengélkedő Európát felerősítő reformokra kötelezte el magát Nagy Britannia, Franciaország és Németország, megfogadva, hogy cselekedeteiket most már tényleg összehangolják ígéreteikkel.
A három ország vezető politikusai - Tony Blair, Jacques Chirac és Gerhard Schröder - Kosztasz Szimitisznek, a soros EU-elnök görögök kormányfőjének címzett levélben vállalták az EU gazdasági reformfolyamatának megújítását, s azt, hogy a deklarációkon túl ezúttal a cselekvésben is elszántak lesznek.

A három tagország kezdeményezésének híre egyidőben érkezett az aggasztó német munkanélküliségi adatokkal: az euróövezet legnagyobb gazdasága az utóbbi öt év legriasztóbb mutatója szerint 11,1 százalékos munkanélküliséggel szembesül.

Ajánlások, kezdeményezések

A kezdeményezés fő javaslata az európai munkaerőpiacok átfogó vizsgálatára vonatkozik, ami az alkalmazottak számának növekedését szolgálná. A levelet aláíró három vezető politikus leszögezi: az európai iparnak meg kell őriznie világgazdasági pozícióját. Ugyanakkor azt is kifejtették, az európai ipar nem egy laboratórium, ahol az alkalmazottakra nehezedő teher fokozását és a költségek növekedését kiváltó kísérleteket lehet végezni.

A tavaszi brüsszeli gazdasági csúcsértekezletre készülve a kezdeményezők a létfontosságú közszolgáltatások állami támogatásának áttekintését javasolják, valamint az Európai Bizottság segítségét szorgalmazzák annak érdekében, hogy megszűnjenek a szabad versenyt korlátozó tilalmak. Ugyanakkor indítványozzák, hogy az EU-törvényhozás az energiapiacok liberalizálásakor vegye figyelembe a versenyképesség alakulását. Az aláírók támogatják az egységes európai légtér létrehozását és a közös szabadalmi rendszer kidolgozását.

A német csapás

A tragikus német munkanélküliségi adatoknak - a 4,62 millió munkanélkülit számláló Németországot csupán Spanyolország előzi meg - Gerhard Schröder népszerűségét romboló hatása várhatóan nem az egyetlen negatív következmény. Tekintettel arra, hogy az euróövezet termelésének legalább egyharmadát Németország adja, a német gazdaság helyzete közvetlenül befolyásolhatja az euró teljesítményét az unióban, illetve a német kereskedelemre, segélyekre és befektetésekre támaszkodó országokat is kedvezőtlenül érinti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás