Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hétszázmillió óra kiesést okoz a rendetlen asztal

2003.06.11. 11:46
Évente egy hetet az íróasztalán uralkodó káosz megzabolázásával tölt egy átlagos irodai alkalmazott Angliában. A rendetlenséget főként vezetékek okozzák, ezek sokszor balesetek kiváltó okai is. A rendetlen asztal miatt a dolgozók kétharmada szégyenkezik. Európában az egyik legrendetlenebb nemzet az angol. A legrendszeretőbbek, nem meglepő módon, a németek.
Egy átlagos angol irodai alkalmazott évente egy hetet tölt az asztalán uralkodó káosz megszüntetésével. Ez összesen 694 millió munkaóra veszteséget jelent az angol gazdaság számára - állapítja meg a Logitech legújabb kutatása.

A kábelek okozzák a legtöbb fennakadást

A káoszért leginkább a végtelen telefonkábelek és a számítógépekből kijövő vezetékek, például a számítógép kiegészítők, az egér és a billentyűzet kábelei okolhatók. A felmérés kimutatta, hogy egy átlag angol asztalán több, mint két méter látható kábel van.

A felesleges kábelek nemcsak, hogy csúnyák és rontják az eredményességet, de balesetet is okoznak az alkalmazott asztala körül. A felmérés szerint az angolok közel fele szenvedett már munkahelyi balesetet anélkül, hogy elhagyták volna asztalukat.

Kávéval kevert elektronika

A leggyakoribb sérülések és balesetek: a vezetékek miatt felborult és ölbe hullott kávéscsészék, az asztal elhagyásánál feltartó vezetékek, elektromos szerkezetekbe borult vizespoharak.

Egy rendezetlen asztal mindezeken felül kedvezőtlenül hat a tulajdonos kedvére és általános közérzetére is. Az angolok körülbelül kétharmada szégyenli asztalát, nyomasztva érzik magukat a káosz miatt és úgy gondolják, hatékonyabban tudnának dolgozni, ha kevesebb kábel lenne körülöttük.

Leginkább az angolok szégyenkeznek

A felmérést 16 európai országban végezték el, és kiderült, hogy az angolok és a portugálok szégyenlik leginkább asztalaikat, míg a legrendezettebb munkafelülettel a németek és a dánok dicsekedhetnek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft