Aliz
6 °C
14 °C

Az utas állja a repülésbiztonság számláját

2008.03.12. 07:40
Az Európai Parlament (EP) tegnap Strasbourgban nagy többséggel jóváhagyta a légiforgalom biztonsági szabályainak új csomagját.

Ez lényegében felülvizsgálja, illetve bizonyos pontokon kiegészíti az intézkedéseket, amelyeket az EU a 2001. szeptember 11-i USA-beli merényletek után hozott.

A jogszabály rögzíti a repülőtereken alkalmazandó biztonsági előírásokat, elveket, amelyeknél ugyan az egyes tagállamok hozhatnak szigorúbb szabályokat, de azoknak arányban kell állniuk a terrorfenyegetés elleni általános intézkedésekkel, továbbá nem sújthatják az utasoknak csupán egy csoportját.

Vagyis el kell kerülni az utasok fölösleges vegzatúráját és diszkriminációját. Az új előírások kitérnek a repülőterek biztonságára - az úgynevezett zárt körzetek őrzésére, a reptér teljes területének felügyeletére, az utasok átvilágítására és természetesen a poggyászok ellenőrzésére.

A jövőben megnyílik az út a légimarsallok bevetése előtt is, aminek az engedélyezése és szabályozása tagállami jogkör, mint ahogy annak eldöntése is, hogy szabad-e a repülőgépen szolgálatot teljesítő biztonsági tisztet felfegyverezni - ezt az uniós törvénykezés nem tiltja meg, de szigorú feltételek teljesítéséhez köti, mint ahogy azt is, hogy a légimarsalloknak nagyon komoly válogatáson és különleges kiképzésen kell átesniük. Az EP és a tagállamok között két éve húzódott a megállapodás létrejötte, ami végül kompromisszum eredménye lett.

Az utolsó pillanatig vita tárgya volt, hogy ki állja a fokozott biztonság megnövekedett költségeit. A tagállamok szerint ez egyedül a piaci szereplők felelőssége, vagyis a repülőterek üzemeltetőinek kell eldönteniük, hogy milyen mértékben tekintik ezt alapszolgáltatásnak, mikor emelik meg a repülőtér-használati díjat, amelyet aztán a légitársaság az utassal fizettet meg. Két elv csapott össze.

Az egyik szerint fizessen, akinek az érdekét szolgálja - vagyis az utas. A másik szerint azonban az állampolgár biztonságának szavatolása állami hatáskör, a közbiztonságot is a költségvetésből fedezik. A kompromisszummal jobban jártak a tagországok: egyelőre nem terheli őket extra költség, de az Európai Bizottságnak jelentést kell készítenie az év végre, amely pontosan felméri, milyen módon biztosítható a teljes transzparencia, hogy a költségek kalkulációja valóban csak a biztonsági feltételek teljesítésének külön tételeit tartalmazza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?