Judit
2 °C
7 °C

Európában egyre többet késnek a repülőgépek

2006.09.13. 16:00
Európa legjelentősebb légikikötői közül a brüsszeli repülőtéren a legkevesebb, a madridin a legtöbb a késés, tette közzé felmérésnek eredményét szerdán az AEA európai légiforgalmi szövetség.

Az AEA 27 európai légikikötőt vizsgált a második negyedévben abból a szempontból, hogy a gépek hány százaléka késik 15 percnél többet. Az elemzés megállapítja, hogy a pontosságot illetően tovább romlott a helyzet immár az egymást követő hetedik negyedévben. A legutóbbi negyedévben az Európán belüli forgalomban a gépek 20,2 százaléka késett, egy évvel korábban a 18,1 százaléka.

Legjobbak és legrosszabbak

Az első helyezést kiérdemelt brüsszeli repülőtéren a gépek 13,8 százaléka érkezett vagy indult késve, majd Genf, Isztambul, Helsinki és Bécs következik, 14,6-15,6 százalék közötti késési aránnyal.

A legtöbb késést a madridi repülőtéren tapasztalták, 28,7 százalékot, a sorban a következő Párizs, illetve a londoni Gatwick és Heathrow, valamint Barcelona. A késés mindegyik légikikötőben meghaladta a 25 százalékot.

A késések földrajzi eloszlásából az is kitűnik, hogy a késésekért nem elsősorban a forgalomszervezők felelősek, hanem a szaporodó, időnként minden mértéket meghaladó biztonsági vizsgálatok, amelyek alkalmanként bármiféle menetrend betartását meghiúsítják.

Biztonsági okok

A legutóbbi és valószínűleg sokáig a legemlékezetesebb: augusztus 10-én jelentette be a brit kormány, hogy az elhárítás terrorakciót hiúsított meg, amelynek kitervelői egyszerre több, Londonból amerikai úti célok felé tartó utasszállító repülőgépet robbantottak volna fel az Atlanti-óceán felett, az utastérbe magukkal vitt folyékony robbanóanyagokkal.

A terv leleplezése után elrendelt példátlan biztonsági szigorítások első napjaiban gyakorlatilag összeomlott a londoni Heathrow forgalma. A légikikötőt egy időre le is zárták az érkező gépek előtt, a kialakult súlyos torlódások miatt. Azóta helyreállt a légiközlekedés, jóllehet továbbra is rendkívüli biztonsági szigor van érvényben. Változatlanul tilos például folyadékok, kozmetikumok és egyéb vegyszerek felvitele a Londonból amerikai városokba induló repülőgépek utasterébe, és az utasokkal - az amerikai repülőtereken honos eljárást átvéve - a cipőjüket is levetetik átvilágítás végett.

A Ryanair perel

A British Airways elsősorban nem a kormányt, hanem a BAA-t okolja a múlt havi felfordulásért, mondván: a riadó elrendelésére adott gyorsabb válaszintézkedésekkel elkerülhetők lettek volna a súlyos fennakadások.

Az ír Ryanair, a legnagyobb európai fapados légitársaság viszont ellenkezőleg, a brit kormányt perli 3 millió font (másfél milliárd forint) kártérítésért a kiesett forgalom miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?